Nebývalý úspěch. První ukrajinské knihkupectví v Česku prodalo většinu děl první den

ČTK ČTK
2. 8. 2024 19:40
Na pražském Žižkově otevřelo první ukrajinské knihkupectví v Česku. V podniku nazvaném Ševčenkův knír si zájemci denně mohou koupit publikace v ukrajinštině nebo běloruštině všech možných žánrů. Zdejší Ukrajinci o ně mají zájem, instagramový účet podniku za tři týdny získal téměř pět tisíc sledujících, říkají spolumajitelé knihkupectví Andrij Nosač a Oleksandr Salfetnikov.
První ukrajinské knihkupectví v Česku většinu knih rozprodalo hned první den.
První ukrajinské knihkupectví v Česku většinu knih rozprodalo hned první den. | Foto: ČTK

Vzhledem k ruské agresi má nyní v Česku dočasnou ochranu na 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, celkem jich na zdejším území podle údajů ministerstva vnitra žije téměř půl milionu.

"Je to první knihkupectví v celé České republice, před námi nikdo nic takového neotevřel," zdůrazňuje Oleksandr Salfetnikov. "Byly tady nějaké malé online obchody, ale my jsme první, kdo udělal kamenné knihkupectví," dodává Andrij Nosač.

V krámku nazvaném podle národního básníka Tarase Ševčenka nabízejí vše, od dětských knih a publikací pro teenagery přes literaturu faktu až po beletrii. "Většinou lidé kupují praktické motivační publikace na téma, jak si naplánovat svůj den, jak podnikat nebo o managementu. Zájem je také o populární současné autory," zmiňuje Nosač.

Obchod sídlící na adrese Lupáčova 7 nabízí mimo jiné díla, jejichž autorem je spisovatel, básník a dramatik Ivan Petrovyč Kotljarevskyj. Autor, jenž žil v letech 1769 až 1838, bývá považován za otce moderní ukrajinské literatury.

Ze současných tvůrců je tu zastoupena například básnířka, spisovatelka a esejistka Oksana Zabužko, jeden z nejvýraznějších současných ukrajinských romanopisců Serhij Žadan, který loni na veletrhu Svět knihy představil české vydání svého románu Internát, nebo Stanislav Asejev, osvobozený před začátkem ruského vpádu na Ukrajinu z vězení v okupovaném Doněcku.

Majitelé knihkupectví Andrij Nosač (vlevo) a Oleksandr Salfetnikov.
Majitelé knihkupectví Andrij Nosač (vlevo) a Oleksandr Salfetnikov. | Foto: ČTK

Vedle knih v ukrajinštině nabízí knihkupectví také některé tituly v běloruštině. "Je to kvůli tomu, že Bělorusko je neoficiálně ovládané Ruskem a hodně lidí ze země kvůli politickým problémům odjelo. Ty knihy jsou vyjádřením podpory těmto lidem. Pocházejí od nezávislého nakladatelství Vesna, které se přestěhovalo z Běloruska do Česka," objasňuje Andrij Nosač.

Svazky lze zakoupit za cenu, jež odpovídá přibližně cenám v Česku. Průměrná doporučená maloobchodní cena knih například u všech novinek nakladatelského domu Albatros Media za období leden až březen 2024 činila 374 korun.

Do Čech zboží pro ukrajinské knihkupectví vozí agentura ze skladu ve Lvově. "Není to náš první obchod, na Ukrajině už vlastníme nakladatelství Prometheus a máme kontakty na všechna ukrajinská nakladatelství, která nám knihy prodávají. Máme v plánu si v Praze otevřít sklad, přivážet tam ukrajinské knihy a pak je online prodávat po celé Evropské unii," nastinuje Salfetnikov.

"V době otevření knihkupectví před třemi týdny jsme měli 1300 knih, většina se rozprodala hned první otevírací den, kdy přišlo přes 400 lidí," vysvětluje Salfetnikov. Na začátku srpna plánují dovézt dalších víc než dva tisíce novinek.

Už před dvěma lety nedaleko Staroměstského náměstí v Praze vznikla v prostorách nového komunitního centra Svitlo veřejná knihovna pro Ukrajince, kteří uprchli před ruskou agresí. Čtenářům nabízí knihy v jejich rodném jazyce. "Lidé nám říkali, že o takové knihovně vědí, ale raději nakupují u nás, chtějí mít doma vlastní knihy," uzavírá Andrij Nosač.

Video: "Tyhle reakce jsem nečekal." Český sociální experiment se na Ukrajině stal hitem

Video sociálního experimentu z Ostravy, kde důchodce nadává Ukrajince, obletělo Ukrajinu. “Vidělo ho asi osm milionu lidí,” říká jeho autor Jan Látal. | Video: Michaela Lišková
 

Právě se děje

Další zprávy