V Brně hrají inscenaci o Marxovi. Ptali se i místních, co si s ním spojují

ČTK ČTK
18. 5. 2024 15:00
Na jeho učení komunisté vybudovali totalitní režimy 20. století, přesto má stále obdivovatele. Divadlo Husa na provázku se v nové inscenaci nazvané Sága rodu Marxů vydává po stopách německého filozofa Karla Marxe. Líčí jej jako démonizovanou i zbožštěnou, opakovaně pohřbívanou a zase kříšenou osobnost. Sleduje také odraz a dopady Marxových teorií desítky let po jeho smrti.
Marxe hraje Dalibor Buš.
Marxe hraje Dalibor Buš. | Foto: ČTK

Po páteční premiéře, která byla vyprodaná, následují nejbližší reprízy 20. a 22. května.

"Fascinuje nás, jak obrovský dopad mohou mít teoretické úvahy jednoho jediného člověka na osudy celých národů, životy stovek milionů lidí. Zajímá nás, kdo se vlastně skrývá pod obrovskými nánosy různých interpretací a dezinterpretací, zkreslených představ, mýtů a lží," říká režisér Jan Mikulášek.

S kolegy si také klade otázku, zda po tolika tragických zkušenostech lidé ještě vůbec mají snít o lepší a spravedlivější společnosti, nebo zda je namístě skepse k idealistickým myšlenkám.

Inscenace vznikla dramatizací stejnojmenného románu španělského autora Juana Goytisola, který v českém překladu Štěpána Zajace vydalo nakladatelství Rubato. "Neuchvátilo mě jen to, jak svobodně a hravě autor zachází s obtížným tématem, které se dotýká snad všech myslitelných aspektů našeho společenského života, ale především to, jaké vytváří obrazy a situace, které mají jednoznačně dramatický potenciál," popisuje Mikulášek.

Ten působí jako kmenový režisér pražského Divadla Na zábradlí, pravidelně se ale vrací do Husy na provázku, kde od roku 2019 připravil dvě - rovněž literární - inscenace Don Quijote a Chazarský slovník.

"Stejně jako v obou předchozích případech i nyní se nám jen těžko inscenovatelná literární předloha stala východiskem pro nesmírně svobodnou a hravou, groteskně obrazivou divadelní cestu," tvrdí Martin Sládeček, umělecký šéf Husy na provázku, jinak spoluautor a dramaturg inscenace.

Novinka mimo jiné připomíná rozruch, který v roce 2018 způsobilo odhalení sochy Karla Marxe v nadživotní velikosti v jeho rodném městě Trevíru. Darovala mu ji komunistická Čína.

Marxe hraje Dalibor Buš. "To, že se k Marxovi vracíme, dává smysl, protože my se sice tady v Evropě a Česku máme velmi dobře, ale současně polovina světového bohatství je v rukou pár lidí, tak není divu, že zrovna Marx rezonuje," řekl v televizním pořadu Události v kultuře.

S dalšími členy souboru se v inscenaci jako hosté představí také Gabriela Štefanová, někdejší dlouholetá opora Husy na provázku, a Viktor Kuzník z brněnského Národního divadla.

Prostřednictvím předtočené videoankety promítané na jevišti navíc v Sáze rodu Marxů vystupují i náhodně oslovení obyvatelé Brna. Tvůrci se jich na ulici ptali, co se jim v souvislosti s Marxem vybaví.

 

Právě se děje

Další zprávy