Ruský soud prodloužil vazbu známé divadelní režisérce a scenáristce

ČTK ČTK, AFP
9. 1. 2024 16:36
Ruský soud znovu prodloužil vazbu divadelní režisérce Jevgeniji Berkovičové a scenáristce Světlaně Petrijčukové, které čelí obvinění ze schvalování terorismu kvůli hře Finist, jasný sokol.
Ruský soud znovu prodloužil vazbu divadelní režisérce Jevgeniji Berkovičové.
Ruský soud znovu prodloužil vazbu divadelní režisérce Jevgeniji Berkovičové. | Foto: Reuters

Obě ženy jsou zadržovány už od května. Berkovičová před soudem kritizovala, že se případ nehýbe a že kvůli pobytu ve vazbě nemůže být se svými dvěma dcerami, které za sebou mají pobyt v dětském domově a trpí postižením. Informoval o tom portál Mediazona.

Vazbu soud oběma ženám prodloužil do 10. března, podle Berkovičové už po osmé. "V každém rozhodnutí soudu pokaždé zazní věta, která mě naprosto fascinuje. Zní asi takhle - soud nevidí důvod pro změnu pobytu ve vazbě, protože se nezměnily okolnosti, během nichž bylo toto preventivní opatření nařízeno," uvedla u soudu Berkovičová a kritizovala, že jí není dovolen například pobyt v domácím vězení. "Mám stejně jako dřív dvě nemocné děti, kterým opět berou dětství," dodala s tím, že dcery dohromady prošly 16 lety pobytů v dětských domovech.

Berkovičová kromě toho znovu odmítla, že by se čímkoliv provinila. Obvinění justičních úřadů se zakládá přímo na její hře, na níž pracovala spolu s Petrijčukovou. Pojednává o Ruskách, které se rozhodnou odjet do Sýrie poté, co je na internetu zverbují radikální islamisté a přesvědčí je ke sňatku. V roce 2022 hra získala ve dvou kategoriích prestižní národní cenu Zlatá maska.

Obžaloba se opírá o znalecký posudek, jenž tvrdí, že Berkovičová v divadelní hře propaguje radikální islám a "radikální feminismus". Ruský režim v posledních měsících začal výraz "radikální feminismus" používat ke kritice svých odpůrců, napsala agentura AFP.

"Znalecký posudek tvrdí, že propaguji radikální feminismus, který podporuje ženy odmítající vychovávat své děti. Ale nyní si nic nepřeji víc než se postarat o své děti," prohlásila Berkovičová před soudem.

"Je to asi stejné, jako kdyby byl zatčen Dostojevskij za obhajobu vražd starých žen kvůli románu Zločin a trest nebo za ospravedlňování terorismu kvůli románu Běsi," kritizoval zatčení obou žen šéfredaktor webu moskevské pobočky analytického centra Carnegie Alexandr Baunov.

Režisérka v roce 2022 zveřejnila několik básní kritizujících vpád ruských vojsk na Ukrajině, a to je podle jejích přívrženců skuteční důvod, proč je nyní pronásledována. V krátké básni zveřejněné mimo jiné ukrajinským serverem Obozrevatel režisérka vyjmenovala názvy ukrajinských městech Buča, Boroďjanka nebo Mariupol, které se staly symbolem ukrajinského utrpení.

Osmatřicetileté Berkovičové a třiačtyřicetileté Petrijčukové hrozí až sedm let odnětí svobody.

Ruské úřady od vpádu na Ukrajinu urychlily potlačování veškerého odporu a kritiky za pomoci vysokých pokut a dlouhých trestů odnětí svobody, zaměřenými proti aktivistům a intelektuálům, dodala agentura AFP.

 

Právě se děje

Další zprávy