Režisér Denis Villeneuve natočí třetí díl sci-fi Duna

Kultura Kultura
před 2 hodinami
Režisér Denis Villeneuve natočí třetí díl sci-fi Duna

Pro velký úspěch se kanadský režisér Denis Villeneuve vrátí ke sci-fi sérii Duna podle stejnojmenné knihy Franka Herberta. Sedmapadesátiletý tvůrce ve čtvrtek potvrdil serveru Deadline.com, že natočí ještě třetí film odehrávající se na písečné planetě Arrakis. "Teď pracuji na scénáři," řekl.

Snímek volně naváže na Dunu z roku 2021 a letošní Dunu: Část druhou, která celosvětově utržila 714,4 milionu dolarů, v přepočtu asi 16,6 miliardy korun. Novinka završí příběh protagonisty Paula Atreida, nebude se však jmenovat Duna: Část třetí, protože vychází z Herbertovy následující prózy nazvané Spasitel Duny. "První a druhý díl odvyprávěly příběh, který je uzavřený. Spasitel Duny se odehrává o 12 let později ve stejném světě, ale za jiných okolností," vysvětluje Villeneuve.

Podle něj by se ve filmu znovu měli objevit hrdinové Paul Atreides a Chani hraní Timothéem Chalametem a Zendayou, stejně jako by před kamerou opět měli stanout Florence Pugh v roli princezny Irulan a Anya Taylor-Joy jako Alia Atreides. "Musí se vrátit, jsou to hlavní postavy. A také tam budou píseční červi," slibuje režisér.

Kdy přesně začne natáčet, zatím neví, podle webu by v úvahu připadal rok 2026. Už teď je ale Denis Villeneuve rozhodnutý, že třetím dílem práci na Duně završí. Frank Herbert napsal ještě čtyři knižní pokračování, další pak vytvořil jeho syn Brian Herbert s Kevinem J. Andersonem. Jejich případné adaptace už by ale Kanaďan přenechal jiným tvůrcům.

 

Právě se děje

Další zprávy