Je to má reakce na Jiráskovy pověsti, říká. Fučíková vystavuje na Hollaru

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 2. 2024 14:59
Zejména tvorbu z posledního desetiletí zahrnuje nová výstava děl ilustrátorky Renáty Fučíkové, kterou lze celý únor vidět v pražské Galerii Hollar. Připomíná významnou vypravěčku, jež obrazem doprovodila přes šest desítek historických knih a kromě kresby třeba navrhuje i poštovní známky.

Fučíková se v metropoli představuje pět let po velké retrospektivě ve Ville Pellé. Výstava v Galerii Hollar potrvá do 3. března.

"V mých autorských knihách defilují postavy Shakespearových, Moliérových, Goethových a Čechovových her, procházejí tu reálné osobnosti dobové Anglie, Francie, Německa a Ruska. V evropských kulisách se setkávají královny a poutníci dávných věků a lidé rozličných profesí moderní doby, mířící do jiných částí světa a zase se vracející zpět," vysvětluje výtvarnice název přehlídky, jež zní Na scénu.

Vedle slavných dramatiků se divák setká se známými obyvateli Prahy od Franze Kafky přes Bohumila Hrabala po Václava Havla nebo s Čechy, kteří uspěli v USA, například Madeleine Albrightovou, Milošem Formanem, Arnoštem Lustigem, Ivanem Lendlem či Martinou Navrátilovou.

Nechybí ani ukázky kreseb různými technikami a návrhy poštovních známek, které Fučíková vytvořila od roku 2004.

Podle kurátorky výstavy Andrey Sloupové autorka pojímá bohatou škálu témat v širokých dějinných souvislostech i detailních záběrech. "Klasické vyprávění prokládá komiksem, realitu kombinuje s fikcí, popisuje svět vnější i ten, který nosíme v sobě," dí kunsthistorička.

Renáta Fučíková představuje i svou nejnovější ilustrovanou knihu Královny a poutníci.
Renáta Fučíková představuje i svou nejnovější ilustrovanou knihu Královny a poutníci. | Foto: ČTK

Jedna část výstavy představuje knižní tetralogii Fučíkové, kterou vydává nakladatelství Vyšehrad v ediční řadě Největší dramatici. Autorka postupně převyprávěla hry Williama Shakespeara, Moliéra i Antona Pavloviče Čechova tak, aby si je čtenáři mohli lépe zařadit do kontextu. Použila k tomu soudobé prostředky včetně komiksu s cílem oslovit i nejmladší čtenáře.

"Ráda bych, aby děti historii nebraly jen jako snůšku dat, která se musí naučit kvůli testu ve škole, ale jako informaci o naší společné evropské paměti," řekla před lety pro Aktuálně.cz umělkyně, která v tomto ohledu mluvila z vlastní zkušenosti. Jedno ze svých nejznámějších děl Historie Evropy z roku 2011 začala psát, protože byla nespokojená, co se její tehdy desetiletý syn dozvěděl ve škole o dějinách starého kontinentu.

Nyní autorka dokončuje svazek věnovaný dramatické tvorbě Johanna Wolfganga Goetha. Vyšehrad jej vydá na podzim.

Druhá část přehlídky se zaměřuje na Fučíkové nejnovější ilustrovanou knihu Královny a poutníci. V ní pod heslem Zapomeňte na Vyšehrad, zapomeňte na Bivoje zpracovává nejstarší české dějiny.

"Je to má reakce na Jiráskovy pověsti, jež využily předchozích legend a pseudokronik, psaných na zakázku panovníka či na základě dobových vlasteneckých potřeb 19. století," vysvětluje Fučíková. Knihu v rámci výstavy slavnostně uvede 15. února.

Třetí část cílí na její ilustrace ke knize básníka a germanisty Radka Malého nazvané Franz Kafka: Člověk své a naší doby, jež získaly ocenění Grand Prix na bienále ilustrací v Záhřebu.

Dílo vyšlo i německy, anglicky a španělsky, chystá se také řecké a korejské vydání. Autorské čtení z knih Franz Kafka: Člověk své i naší doby a Legendy a litanie naplánovala Galerie Hollar na 29. února.

Fučíková, která minulý měsíc oslavila šedesátiny, byla mnohokrát oceněna v zahraničí i doma. Mezi nejvýznamnější autorské tituly, jež doprovodila výpravnými ilustracemi, patří monumentální Historie Evropy, série životopisných publikací o významných postavách českých dějin a kniha 189 pražských příběhů nazvaná Praha v srdci.

 

Právě se děje

Další zprávy