Pražská galerie vybrala pro Palestince desítky tisíc korun. Pomohli i čeští umělci

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 12. 2023 19:50
Více než tisícovka umělců se zapojila do dobročinné prodejní výstavy Postcards for Palestine, která vybírala peníze pro humanitární organizace pomáhající Palestincům. Akci inicioval britský umělec Peter Watkins. Díla o velikosti klasické pohlednice mohli lidé zakoupit toto úterý v pražské galerii Berlínskej model. Nyní bude následovat londýnská část projektu.

Pořadatelé pražské části nakonec vybrali přes 70 tisíc korun. Watkins to uvedl ve vyjádření, které zprostředkovala Lenka Bakešová ze studia Sharp Objects.

Podepsané pohlednice pro Palestinu, jak lze přeložit název akce, bylo možné koupit za 500 korun nebo 20 eur. Díla poskytli Thomas Hirschhorn, Adam Broomberg či Tom Hunter, z českých autorů se připojili Zbyněk Baladrán, Valentýna Janů, Hynek Alt, Jakub Jansa, Radek Brousil, Lucie Sceranková nebo Tereza Zelenková. Konkrétní tvůrce jednotlivých děl organizátoři odhalili kupujícímu vždy až při zakoupení pohlednice.

Galerii Berlínskej model provozují umělci Richard Bakeš s Lenkou Bakešovou.
Galerii Berlínskej model provozují umělci Richard Bakeš s Lenkou Bakešovou. | Foto: Berlínskej model

Výtěžek pořadatelé věnují nadaci Palestine Children’s Relief Fund, což je nezisková organizace založená roku 1991, a Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě. V Praze šlo pohlednice zakoupit toto úterý, od čtvrtka do soboty nyní budou díla vystavena v londýnském knihkupectví Claire de Rouen Books.

Galerie Berlínskej model existuje od roku 2011 v Holešovicích. Funguje na konceptu krátkodobých výstav, které se v rychlém sledu střídají několikrát do měsíce a některé trvají třeba jen den. Galerie jich dosud zorganizovala přes tři stovky. Představuje zdejší i zahraniční umělce, účastní se mezinárodních přehlídek a poskytuje prostor progresivním myšlenkám, zejména současné tvorbě s přesahem do politiky, ekologie či dalších společensky angažovaných směrů.

Palestinské Pásmo Gazy čelí izraelské ofenzivě poté, co ozbrojenci z hnutí Hamás zaútočili 7. října na jihu Izraele a podle údajů izraelských úřadů tehdy zabili přes 1200 lidí. Dle palestinského ministerstva zdravotnictví ovládaného hnutím Hamás přišlo od počátku izraelské vojenské operace o život téměř 18 tisíc lidí. Číslo nelze nezávisle ověřit.

 

Právě se děje

Další zprávy