Jak chudí mileniálové povstali proti Wall Street. Hollywood zfilmoval kauzu GameStop

Reuters Kultura Reuters, Kultura
13. 9. 2023 7:01
Byl to jeden z největších pandemických příběhů na Wall Street. Tisíce drobných amatérských investorů se sjednotily přes sociální síť Reddit a začaly nakupovat akcie řetězce herních obchodů GameStop, čímž zvýšily jejich hodnotu. A vyvolaly přímý střet s manažery velkých fondů disponujících miliardami dolarů, kteří naopak spekulovali na pokles cen akcií.
Film Peníze těch tupců uvedou česká kina 5. října. | Video: Falcon

O kauze z ledna 2021 teď pojednává hraný film Peníze těch tupců s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem či herečkou Shailene Woodley v hlavních rolích. Snímek, který měl tento týden světovou premiéru na festivalu v kanadském Torontu, uvedou česká kina 5. října. Natočil ho Craig Gillespie, podle nějž je vzpoura menších spekulantů na burze také po dvou letech aktuální.

"Je to komentář k nerovnoměrnému rozložení bohatství v americké společnosti," říká režisér, podle nějž i tato úvaha motivovala drobné investory. "Jen ať to jedno procento nejbohatších pěkně slyší, jak jsou z něj ostatní frustrovaní," vyzývá filmař.

Komediální drama se soustředí na partu amatérských investorů, kteří obchodují přes online aplikace jako Robinhood a rozhodnou se ukázat, nakolik je burza na Wall Street křehká. Koordinovaně začnou nakupovat akcie a takzvané call opce skomírajícího řetězce kamenných prodejen s videohrami GameStop, čímž navyšují jejich hodnotu. Také ve skutečnosti poptávka vyhnala kurz akcií této společnosti na několikanásobek původní ceny. Jedna akcie řetězce GameStop stála začátkem ledna 2021 okolo 17 dolarů, v následujících týdnech vylétla na 347 dolarů, tedy přibližně o 1900 procent.

Tržní hodnota ztrátové firmy, která prodává herní konzole i videohry a rok předtím musela kvůli finančním problémům zavřít okolo 500 poboček, díky spekulacím v jeden okamžik přesáhla 10 miliard dolarů. Dle tehdejšího kurzu to bylo asi 214 miliard korun. Po čase kurz opět klesl blíž k původním hodnotám.

V důsledku celé operace utrpěli značnou finanční ztrátu manažeři velkých fondů z Wall Street, které vydělávají spekulacemi na pokles cen akcií. Činí tak prostřednictvím takzvaných prodejů nakrátko, čemuž se anglicky říká short selling. Jejich představitele Kena Griffina, jenž řídí investiční fond Citadel, a Stevea Cohena šéfujícího fondu SAC ve filmu hrají Nick Offerman a Vincent D'Onofrio.

Pete Davidson jako Kevin Gill a Paul Dano v roli jeho bratra Keitha.
Pete Davidson jako Kevin Gill a Paul Dano v roli jeho bratra Keitha. | Foto: Falcon

Drobní investoři se sdružovali hlavně na internetovém fóru r/wallstreetbets sítě Reddit, což volně přeloženo znamená "sázky na Wall Street". Byly jich zhruba dva miliony.

Toho hlavního, dnes sedmatřicetiletého Keitha Gilla vystupujícího pod přezdívkou Řvoucí kotě a provozujícího vlastní YouTube kanál, ve snímku ztvárnil Pete Dano. Přestože od začátku ví, že je proti vlivným hráčům na burze prakticky bezmocný, vsadí veškeré životní úspory na spekulaci s GameStopem. Riskuje tím i budoucnost své manželky hrané Shailene Woodley a jejich čerstvě narozené dcery.

Kauza, ve které drobní investoři podobným způsobem dále nakupovali akcie amerického provozovatele kin AMC Entertainment, finské společnosti Nokia a několika dalších firem v horší finanční kondici či na pokraji bankrotu, vzbudila zájem regulátorů, americké ministryně financí Janet Yellen i příslušného kongresového výboru, popsaly Hospodářské noviny.

Jeden fond, Melvin Capital Management, dokonce kvůli drobným investorům utrpěl takové ztráty, že musel požádat investory o doplnění kapitálu ve výši 2,75 miliardy dolarů, uvedl týdeník Ekonom.

Podle něj z online diskusí vyplynulo, že drobní investoři své tažení vnímají jako osobní boj proti fondům a generační střet, jehož smyslem je obrat bohaté dospělé ve prospěch chudých mileniálů.

"Zpravidla jde o velmi mladé investory, kteří Wall Street obviňují z vytvoření pochybného finančního systému, jenž vedl ke krizi roku 2008," napsal týdeník. Celá operace byla zároveň možná jen v důsledku demokratizace kapitálových trhů, kdy právě investiční služby jako Robinhood umožnily spoustě mladých lidí snadno investovat bez poplatků.

Podle agentury Reuters je na vzniku hraného filmu o této kauze pozoruhodné, že kromě režiséra Gillespieho produkoval Peníze těch tupců také Teddy Schwarzman. Ten je synem Stephena Schwarzmana, zakladatele Blackstone neboli největší globální firmy zaměřené na investice prostřednictvím fondů soukromého kapitálu.

Kritici, kteří snímek o víkendu viděli na festivalu v kanadském Torontu, nyní zveřejňují první recenze. Podle britské BBC je film zábavný, dostatečně neuctivý a atraktivní, aby oslovil širokou veřejnost, přestože také přehání a například mylně tvrdí, že kauza GameStop natrvalo změnila Wall Street.

Na rozdíl od oscarové Sázky na nejistotu, hraném filmu o ekonomické krizi z roku 2008, se tvůrci víc zaměřují na osudy obyčejných lidí z celého případu. Zvlášť sympatická je podle BBC sestřička, která má dvě děti, hypotéku a nestíhá platit dluhy. Hraje ji America Ferrera.

BBC snímku udělila tři z pěti hvězdiček, stejně jako list The Guardian. Ten oceňuje, že autorům se na základě relativně složité kauzy podařilo odvyprávět srozumitelný příběh. Ve filmu vystupuje hodně postav, drtivá většina z nich má ale opodstatnění. Peníze těch tupců se sice nevyrovnají špičkovým dramatům tvůrců jako Davida Finchera nebo Aarona Sorkina a nezanechají hlubší stopu, jsou ale příjemné a zábavné, myslí si také Guardian.

Video: Spikla se smečka ze sociálních sítí, řekl bankéř

Děti z Redditu částečně převezly Wall Street, komentoval kauzu GameStop předloni v DVtv bankéř Ondřej Jonáš. | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy