Nacisté ho poslali do plynu. Ostravské divadlo uvádí jedinou operu Pavla Haase

ČTK ČTK
před 3 hodinami
První a zároveň poslední operu skladatele Pavla Haase, kterého nacisté roku 1944 poslali do plynové komory v Osvětimi, uvede Národní divadlo moravskoslezské. Tragikomický příběh nazvaný Šarlatán režíruje Ondřej Havelka, hudebně ho nastudoval Jakub Klecker.
Na snímku ze zkoušky ostravské inscenace Šarlatána jsou Soňa Godarská v roli Amaranty a Pavol Kubáň jako Doktor Pustrpalk.
Na snímku ze zkoušky ostravské inscenace Šarlatána jsou Soňa Godarská v roli Amaranty a Pavol Kubáň jako Doktor Pustrpalk. | Foto: Martin Popelář

Po čtvrteční premiéře v Divadle Antonína Dvořáka následují nejbližší reprízy 12. a 16. října.

Pavel Haas byl starším bratrem slavnějšího herce Huga Haase a jedním z nejnadanějších žáků skladatele Leoše Janáčka. Libreto k Šarlatánovi si napsal sám na motivy románu Doctor Eisenbart, který roku 1928 vydal německý spisovatel Josef Winckler. Hudební tragikomedie zobrazuje život potulného lékaře, šarlatána, mastičkáře a ranhojiče Pustrpalka, jenž vystupuje na jarmarcích.

Dílo se nyní rozhodli připomenout dirigent Jakub Klecker a režisér Ondřej Havelka. "Stáli jsme před neprobádaným a nehraným titulem, který je skladatelovou prvotinou a zároveň bohužel i jediným jeho operním dílem. Hudební materiál opery nese rysy Haasova učitele Leoše Janáčka, avšak autor staví strukturu a výstavbu ploch velmi osobitým způsobem," říká dirigent.

Havelka označuje operu za podivuhodnou, záhadnou a tajemně krásnou. "Když jsem začal o inscenování Šarlatána přemýšlet, pátral jsem nejprve po důvodu, proč si Pavel Haas vybral právě toto téma, co chtěl prostřednictvím příběhu doktora Pustrpalka divákům říci," zmiňuje. Jako věrohodné vysvětlení nakonec přijal autorovu snahu vzdát hold lékařskému řemeslu.

Rodák z brněnské židovské rodiny Haas operu skládal v letech 1934 až 1937. Premiéru měla 2. dubna 1938 v dnešním brněnském Mahenově divadle. Tři roky nato byl autor kvůli svému židovskému původu internován v Terezíně. 17. října 1944 zahynul v plynové komoře v Osvětimi.

V hlavních rolích ostravské inscenace se představí Miloš Horák, Pavol Kubáň, Ivana Ambrúsová nebo Eva Dřízgová-Jirušová. Na projektu se podíleli také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Národní divadlo moravskoslezské novinku uvádí v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů, v němž už představilo díla Hanse Krásy a Viktora Ullmanna. Všichni tři umělci byli 16. října 1944 nuceni nastoupit do stejného transportu z Terezína do Osvětimi. Krátce nato je nacisté zavraždili.

 

Právě se děje

Další zprávy