Krakovská výstava ukazuje, jak vězni v Osvětimi kreslili bití, hladovění a smrt

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 7. 2017 23:18
Nová výstava v Národním muzeu v Krakově ukazuje brutalitu nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim prostřednictvím výtvarných děl, která namalovali nebo nakreslili místní vězni. Výstava Z očí do očí: Umění v Osvětimi začala u příležitosti 70. výročí otevření osvětimského muzea, které návštěvníky vzdělává o životě ve vyhlazovacím táboře. Loni ho navštívilo přes dva miliony lidí.
Ukázka vystavených obrazů.
Ukázka vystavených obrazů. | Foto: Národní muzeum v Krakově

V Národním muzeu v Krakově je nyní k vidění výstava Z očí do očí: Umění v Osvětimi. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout kresby a malby zhotovené Židy, Poláky a dalšími osvětimskými vězni tajně i na objednávku.

Nacisté totiž někdy nařizovali talentovaným místním vězňům namalovat obrazy pro různé účely. Jedním z nich je i portrét romské ženy, na které prováděl experimenty nacistický lékař Josef Mengele. Ten si obraz nechal namalovat od jiné vězenkyně Diny Gottliebové, Židovky z Československa. Úkol jí tehdy pomohl koncentrační tábor přežít.

Takhle se v koncentračním táboře kreslila smrt.
Takhle se v koncentračním táboře kreslila smrt. | Foto: Národní muzeum v Krakově

Mezi tajně vyhotovená díla patří takzvaný Osvětimský skicák od neznámého autora. Návštěvníci v něm uvidí 22 unikátních kreseb, které vyobrazují bití, hladovění a smrt. Skicák byl nalezen v roce 1947 schovaný v lahvi v kasárnách vyhlazovacího táboru Březinka. Výtvarné dílo je veřejnosti přístupné poprvé a lidé si ho budou moci prohlédnout pouze na požádání.

Muzeum dále vystavilo originál nápisu z osvětimské brány "Arbeit macht frei" (Práce osvobozuje), který byl ukraden a následně získán zpět. Od roku 2009 je k vidění v krakovském muzeu.

Mezi lety 1940 a 1944 v Osvětimi zemřelo v plynových komorách nebo na podvýživu, nemoci či kvůli těžké práci přes milion lidí. Nacisté sem kromě evropských Židů posílali i Poláky, Rusy nebo Romy.

 

Právě se děje

Další zprávy