Film Bratři dostal hlavního Českého lva, nejlepšími herci jsou Peková a Hádek

Přenos skončil
Snímek Bratři, který vypráví o bratrech Mašínech, v sobotu večer získal Českého lva pro nejlepší celovečerní hraný film. Z patnácti nominací ale proměnil jedinou. Dařilo se minisérii Volha, sci-fi Bod obnovy i snímku Přišla v noci. Nejlepšími herci jsou Simona Peková a Kryštof Hádek. Ceremoniál jsme sledovali živě.
Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli získala Simona Peková z filmu Přišla v noci.
Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli získala Simona Peková z filmu Přišla v noci. | Foto: ČTK
Přenos skončil
22:55

A to je vše. Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, online přenos končí. Vítězné filmy Bratři a Bod obnovy je možné vidět v placené videotéce Netflix, minisérii Volha zdarma nabízí videotéka iVysílání České televize, zatímco další úspěšné tituly Přišla v noci, Němá tajemství, Atestace či Electra si lze za jednorázový poplatek pustit na platformě Dafilms.cz.

Foto: Jakub Plíhal
22:50

Zde je kompletní seznam vítězů cen Český lev 2024.

Nejlepší celovečerní hraný film
Bratři - producent Petr Bílek

Nejlepší dokumentární film
Všechno dobře dopadne - režie Miroslav Janek - producent Jan Macola

Nejlepší režie
Přišla v noci - Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar

Nejlepší herečka v hlavní roli
Přišla v noci - Simona Peková

Nejlepší herec v hlavní roli
Volha - Kryštof Hádek

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Němá tajemství - Milena Steinmasslová

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Volha - Tomáš Jeřábek

Nejlepší scénář
Němá tajemství - Alice Nellis

Nejlepší kamera
Bod obnovy - Filip Marek

Nejlepší střih
Bod obnovy - Jarosław Kamiński

Nejlepší zvuk
Bod obnovy - Lukáš Ujčík, Samuel Jurkovič, Jan Šulcek

Nejlepší hudba
Tancuj Matyldo - Michal Pavlíček

Nejlepší scénografie
Bod obnovy - Ondřej Lipenský

Nejlepší kostýmy
Volha - Vladimíra Pachl Fomínová

Nejlepší masky
Volha - Martin Valeš, Jana Bílková, Martin Větrovec

Nejlepší televizní film nebo minisérie
Matematika zločinu - hlavní tvůrce Peter Bebjak - hlavní producenti Iva Kašpárková Jestřábová, Rastislav Šesták, Peter Bebjak

Nejlepší televizní seriál
Volha - hlavní tvůrce Jan Pachl - hlavní producent Josef Viewegh

Nejlepší animovaný film
Tonda, Slávka a kouzelné světlo - režie, výtvarník Filip Pošivač - producenti Jakub Viktorín, Pavla Janoušková Kubečková

Nejlepší krátký film
Atestace - režie Jan Hecht - producent Marek Dusil

Cena za mimořádný počin v oblasti audiovize
Hranice - Agnieszka Hollandová a Šárka Cimbalová

Cena Magnesia za nejlepší studentský film
Electra - režie Daria Kashcheeva

22:49

Podle filmového novináře Pavla Sladkého z Českého rozhlasu měl večer překvapivý průběh a teď převládají rozpaky. "Jsem zvědavý, kdo vlastně bude moct být s výsledky spokojený," napsal.

22:48

Filmový kritik Martin Šrajer se na Twitteru podivuje, že akademici nedali ani jednu cenu filmu Úsvit.

22:33

Ještě jednou okamžik, kdy producent Petr Bílek přebíral cenu za film Bratři z rukou herečky Jiřiny Bohdalové.

Producent Petr Bílek přebírá cenu za film Bratři od Jiřiny Bohdalové.
Producent Petr Bílek přebírá cenu za film Bratři od Jiřiny Bohdalové. | Foto: ČTK
22:24

Marek Eben se loučí se slovy astronoma Galilea Galileiho "a přece se točí". Tím letošní ročník Českých lvů končí.

22:24

Tak přece alespoň jednou uspěli. Nejlepším filmem roku jsou Bratři. Proměnili jedinou z 15 nominací. Cenu přebírá producent Petr Bílek. "Děkuji akademii zpětně i za možnost ucházet se o Oscara, s Tomášem Mašínem jsme si v Los Angeles užili," jmenuje režiséra.

Bílek děkuje koproducentům, investorům i fondu kinematografie. "Byla čest na takovém bijáku spolupracovat. A velký vděk Josefu Mašínovi, který se svým bráchou musel ten příběh nejdřív prožít a přežít, abychom ho mohli vyprávět. Josefe, jestli se díváš, vše nejlepší ke včerejším 92. narozeninám. Tvůj život by vydal na takových deset bijáků, tohle je dárek pro tebe. Pro nás jsi hrdina," loučí se Petr Bílek.

Člen někdejší protikomunistické odbojové skupiny Josef Mašín oslavil narozeniny uplynulý pátek. Mašín se spolupracovníky se roku 1953 prostříleli z totalitního Československa na svobodu. Od té doby žije v USA. K filmu se ale staví rozpačitě. "Jsem velice zklamaný," řekl vloni.

Producent Petr Bílek přebírá cenu za nejlepší film. Stali se jím Bratři.
Producent Petr Bílek přebírá cenu za nejlepší film. Stali se jím Bratři. | Foto: ČTK
22:21

A je tu vrchol večera, poslední cena, Český lev za nejlepší celovečerní hraný film. Přichází ho předat dvaadevadesátiletá Jiřina Bohdalová, "žijící národní kulturní památka", jak ji představil Eben. "Marku, už jsem o sobě slyšela ledacos, ale tohle ještě ne. Národní kulturní nevímjaká památka? Dodala bych, že nejen žijící, ale po svých nohou chodící," říká Bohdalová. Má něco poradit mladým. "Jedině mě napadá: babo, raď. Já si ve svém věku přece jenom ještě netroufám radit," žertuje. Sál ji odměňuje potleskem.

22:17

Cenu za nejlepší dokument přichází předat herec a "statečný občan" Ondřej Vetchý, jak ho představuje moderátor Marek Eben. Naráží na to, že Vetchý čelí útokům a výhrůžkám, neboť založil spolek s cílem vybírat peníze na drony pro Ukrajinu.

Vetchý oznamuje, že cenu za dokument dostává Všechno dobře dopadne, poetická esej o fascinujícím světě včelích úlů. Režíroval Miroslav Janek, vyprodukoval jej Jan Macola. Janek děkuje všem včelařům, které mohl natočit.

Cenu pro nejlepší dokument dostávají Miroslav Janek (vlevo) a Jan Macola za film Všechno dobře dopadne.
Cenu pro nejlepší dokument dostávají Miroslav Janek (vlevo) a Jan Macola za film Všechno dobře dopadne. | Foto: ČTK
22:11

Bratři opět vyšli naprázdno. Cenu za režii získávají Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar, autoři snímku Přišla v noci. Děkují kolegům i všem režisérům. "Vaše práce si zaslouží stejnou cenu, nezlobte se na nás, my jsme měli výhodu, že jsme na to byli dva," říká Vejnar. "Děkujeme našemu kamarádovi Petru Semeckému, kterého napadlo, že bychom my dva měli tvořit společně," doplňuje Pavlíček.

Cenu za režii získávají Jan Vejnar (vlevo) a Tomáš Pavlíček, autoři filmu Přišla v noci.
Cenu za režii získávají Jan Vejnar (vlevo) a Tomáš Pavlíček, autoři filmu Přišla v noci. | Foto: ČTK
22:08

Nejlepším hercem v hlavní roli se stává Kryštof Hádek za výkon ve Volze. V Rudolfinu není, cenu za něj přebírá Tomáš Jeřábek. Děkuje Hádkovým rodičům, ženě a dětem. Cenu předá.

21:56

Jdeme do finále, je tu cena pro nejlepší herečku v hlavní roli. Stává se jí Simona Peková z filmu Přišla v noci. Je dojatá. "Přátelé, je to jeden z největších zážitků v mém životě. Zážitek je vždy velká emoce, mám na krajíčku, ale to ženě v mém věku odpustíte. Víte, že jsem žena epická a miluji potlesk, a dokonce bych si snad s tím stolkem zakouřila," říká v narážce na pultík, který při příliš dlouhých proslovech "vykuřuje" řečníky.

Tím ale proslov nekončí. "V mém životě se stala věc, která je ve své podstatě nepochopitelná. Dva dobrodruzi mě vykopali jako trilobita v pasáži Alfa v Brně, kde naše HaDivadlo sídlí, a vynesli na světlo. Chlapci, dívejte se, kde já stojím, v paláci Rudolfinum," volá Peková exaltovaně směrem k režisérům filmu Janu Vejnarovi a Tomáši Pavlíčkovi. "Chlapci byli odvážní, babku vyhrabali, moc o ní nevěděli, a ono nám to vyšlo. Děkuji vám strašně za tu odvahu," vzkazuje a klaní se. Když se z pultíku objeví kouř, s radostí ho vdechuje. "Děkuji akademii z celého srdce, i té se klaním," loučí se Peková, "která žije bez internetového připojení a chytrého mobilu", jak dodala.

Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli získala Simona Peková z filmu Přišla v noci.
Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli získala Simona Peková z filmu Přišla v noci. | Foto: ČTK
21:54

Nejlepší scénář měla Němá tajemství, napsala ho Alice Nellis. "Scenáristé vypadají jako osamělí lidé, ale i někteří scenáristé mají tým. Já ho měla," říká a děkuje spolupracovníkům. "I mému nejdůležitějšímu týmu, který u mě doma všechny scénáře toleruje, a to je rodina. Moc děkuji," vzkazuje Alice Nellis.

Alice Nellis dostala cenu za scénář.
Alice Nellis dostala cenu za scénář. | Foto: ČTK
21:52

Tady ještě nejlepší kameraman, třiatřicetiletý pražský rodák Filip Marek.

Sošku za nejlepší kameru dostal Filip Marek, který pracoval na sci-fi Bod obnovy.
Sošku za nejlepší kameru dostal Filip Marek, který pracoval na sci-fi Bod obnovy. | Foto: ČTK
21:49

V rychlém sledu po sobě jsou tu další dvě ceny pro sci-fi Bod obnovy. Mělo nejlepší střih, za což sošku dostal Jarosław Kamiński. A také nejlepší kameru. Raduje se Filip Marek.

Sošku za nejlepší střih dostal Jarosław Kamiński, který pracoval na sci-fi Bod obnovy.
Sošku za nejlepší střih dostal Jarosław Kamiński, který pracoval na sci-fi Bod obnovy. | Foto: Jakub Plíhal
21:46

Nejlepším televizním seriálem je Volha. Cenu přebírají hlavní tvůrce Jan Pachl a producent Josef Viewegh. "Vznikal šest let a vystřídalo se na něm několik stovek lidí. Chtěli bychom každému jmenovitě poděkovat, ale nebudu tu vyjmenovávat a uděláme si večírek," říká Josef Viewegh. Pachl ze všech nejvíc děkuje těm, jichž se Volha týká: rodičům.

Nejlepším televizním seriálem je Volha. Cenu přebírají producent Josef Viewegh (vlevo) a hlavní tvůrce Jan Pachl.
Nejlepším televizním seriálem je Volha. Cenu přebírají producent Josef Viewegh (vlevo) a hlavní tvůrce Jan Pachl. | Foto: ČTK
21:44

"Děkuji oběma režisérům za toto představení," říká Smutný a vzpomíná, jak ho Svěrák v převleku za klauna jednou v nemocnici nutil zpívat pro Evropskou unii. "Ale vážně, děkuji za scénáře a za ty chvíle, co jsme si spolu užili. A děkuji také mé ženě Vlaďce za těch třicet let, co se mnou vydržela. Mám dobré nástupce, své děti, takže Robert, Maruška a Viktor doufám ponesou dál to jméno na těch titulkách," loučí se Vladimír Smutný.

Kameraman Vladimír Smutný.
Kameraman Vladimír Smutný. | Foto: ČTK
21:38

Marek Eben má nyní proslov o tchyních. Zřejmě naráží na postavu hrůzostrašné tchyně v nominovaném filmu Přišla v noci a zároveň na společenskou debatu o rovných příležitostech v oboru. "Nebyl by čas přehodnotit náš pohled na tchyně? Není to, jak znázorňujeme tchyně ve filmech, přežitý stereotyp? Tchyně je vždy vnímána hůř než tchán. A já se ptám proč, protože to je žena? Bude ještě trvat pár let, než se tohoto stereotypu zbavíme," vtipkuje Eben.

Následně na pódium přicházejí Václav Marhoul a Jan Svěrák. Mají sombrera, kytary, zpívají kukuruku a připravují půdu pro ocenění kameramana Vladimíra Smutného, který získává Českého lva za mimořádný přínos kinematografii. Smutný s oběma režiséry intenzivně spolupracoval.

Václav Marhoul a Jan Svěrák v sombrerech.
Václav Marhoul a Jan Svěrák v sombrerech. | Foto: ČTK
21:31

Nejlepší hudbu měl snímek Tancuj Matyldo, složil ji kytarista Michal Pavlíček. "Byl to silný, emotivní film. Opravdu velmi mě inspiroval a byl jsem z něj dojat," říká.

Nejlepší hudbu měl film Tancuj Matyldo, složil ji Michal Pavlíček.
Nejlepší hudbu měl film Tancuj Matyldo, složil ji Michal Pavlíček. | Foto: ČTK
21:25

Cenu Magnesia za nejlepší studentský film předává moderátorka Linda Bartošová. "Chtěla bych moc podpořit studentstvo, abyste nikdy nevzdávali boj za lepší svět a nepřestávali jste zviditelňovat neviditelné příběhy, i když se to mnohým nelíbí. Nikdy v tom nejste sami a váš hlas má obrovskou sílu a obrovskou váhu," říká.

Ocenění získává animátorka tádžického původu Daria Kashcheeva za film Electra. Bere si slovo na pár minut a čte osobní vzkaz o tom, že i když ještě na filmové škole mezi studenty existuje genderová vyváženost, v profesionálním prostředí pak počet žen v tvůrčích profesích významně klesá. "Považuji za důležité vytvoření přátelského prostředí pro představitele všech genderů, ale v této diskusi je podceněna otázka podmínek pro pracující matky. Během vývoje a výroby Electry jsme byly v našem štábu hodně otevřené matkám a těhotným ženám. Bylo to pro mě strašně důležité. Měly jsme čtyři těhotné ženy, které se během natáčení nebo po něm staly matkami. Nebylo to pro nás vůbec jednoduché, ale jak tu zkušenost reflektovat?" ptala se.

"Jsem čerstvá absolventka FAMU, mám za sebou nějaké úspěchy, jsem žena, je mi 37 let, moje vaječníky stárnou a teď se musím rozhodnout, co s tím. Kdybych se rozhodla, že budu matkou a budu muset zvládat dvě směny, kreativní práci a péči o dítě, budu moci dělat svou práci stejně kvalitně jako doposud? Nebo budu jednu z těch směn muset obětovat? Mám obětovat to, že jsem matka, nebo svoji tvorbu? A proč si vůbec musím vybírat mezi mateřstvím a tvorbou? Jenom proto, že jsem se narodila s dělohou? Už to slyším, že všichni to zvládli a zvládla bych to i já, ale za jakou cenu, za cenu poklesu kvality tvorby nebo špatné výchovy dítěte? Za cenu vyhoření a neschopnosti pak vůbec tvořit a být matkou?" zeptala se Kashcheeva. Nakonec ji režie rázně vyzvala, ať skončí.

Režisérka Daria Kashcheeva a moderátorka Linda Bartošová.
Režisérka Daria Kashcheeva a moderátorka Linda Bartošová. | Foto: ČTK
21:17

Večer se přehoupl do druhé půlky. Z úst herce Viktora Zavadila na pódiu zaznívá apel na schválení manželství pro všechny. Vzápětí přichází vyhlášení ceny pro nejlepší televizní film nebo minisérii. Získává ji Matematika zločinu, kterou vytvořili producenti Iva Kašpárková Jestřábová a Rastislav Šesták s režisérem Peterem Bebjakem. "Je to první Český lev pro projekt televize Nova," zdůrazňuje Jestřábová. Sérii uvedla videotéka Voyo propojená s touto televizí.

Šesták říká, že to byl pro něj dosud nejtěžší projekt. Dalo zabrat přimět aktéry skutečného případu, podle nějž minisérie vznikla, aby hrané verzi propůjčili svá jména.

Na závěr si slovo bere slovenský režisér a scenárista Bebjak. "Slováci nejsou arogantní lidi, kteří by chtěli šířit nenávist, hoaxy nebo adorovat nějakou zločineckou velmoc. Takoví nám bohužel vládnou, ale nic netrvá věčně. Věřím, že víc je těch Slováků, kteří jsou citliví a budou vždy bojovat za spravedlnost a demokratické principy. Tak nás berte, prosím," apeluje Bebjak a sklízí velký potlesk.

Peter Bebjak, Iva Kašpárková Jestřábová a Rastislav Šesták, autoři Matematiky zločinu.
Peter Bebjak, Iva Kašpárková Jestřábová a Rastislav Šesták, autoři Matematiky zločinu. | Foto: Jakub Plíhal
21:15

Ještě jednou Agnieszka Hollandová, jak ji v zákulisí zachytil fotograf Aktuálně.cz Jakub Plíhal.

Režisérka Agnieszka Hollandová.
Režisérka Agnieszka Hollandová. | Foto: Jakub Plíhal
21:13

Kapela se zpívajícím Václavem Havelkou teď připomíná umělce, kteří v loňském roce zemřeli. Mezi mnoha dalšími to byli spisovatel Milan Kundera, operní pěvkyně Soňa Červená, hudebník Jan Kalina, skladatel Vašo Patejdl, střihač Alois Fišárek, zpěvačka Yvonne Přenosilová nebo herci Ivan Vyskočil, Jana Hlaváčová a Norbert Lichý.

21:06

Prezident pořádající akademie Ivo Mathé předává Českého lva za mimořádný počin Agnieszce Hollandové. Vysloužila si ho loňským filmem Hranice o uprchlické krizi. Polská režisérka, jež studovala v Praze, sošku dostává se svou zdejší producentkou Šárkou Cimbalovou.

"Moc děkujeme, je to můj asi už třetí Český lev. Asi mě milujete víc než Poláci," žertuje a pak už s vážnou tváří dodává, jak je vděčná. "Hranice byl možná nejdůležitější film mého života. Zrodil se z hněvu, zoufalství i naděje a určitým způsobem se vyplatil, protože cestuje po světě a otevírá srdce i svědomí lidí. Ale nevznikl by bez vaší pomoci a za to jsem chtěla šíleně poděkovat," říká Hollandová.

Snímek o dramatických osudech uprchlíků na polsko-běloruské hranici měl v Polsku premiéru krátce před parlamentními volbami a stal se terčem politických útoků od strany Právo a spravedlnost. "Když mě napadly tehdejší vládnoucí polské kruhy a nazvaly mě Hitlerem, Stalinem, Goebbelsem, Putinem, Leni Riefenstahlovou a nevím čím ještě, tak první, kteří se mě zastali, byli má alma mater FAMU, Asociace producentů v audiovizi a Česká filmová a televizní akademie. Všem vám děkuji ze srdce," dodává Agnieszka Hollandová.

Režisérka Agnieszka Hollandová a producentka Šárka Cimbalová.
Režisérka Agnieszka Hollandová a producentka Šárka Cimbalová. | Foto: ČTK
21:03

Po zdlouhavém úvodu večer nabral hektické tempo. Nejlepším animovaným filmem je Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Jeho režisér Filip Pošivač se snímkem soutěží v Tokiu, místo něj děkují producenti Jakub Viktorín a Pavla Janoušková Kubečková.

"Náš film pojednává o tématu jinakosti, o tom, že být jiný neznamená být nemilovaný nebo sám. Je mi moc líto, že na obou stranách hranice v našich republikách bývá tento pojem spojován s nenávistí nebo slabostí. Ať už náš film uvidíte, nebo ne, doufám, že se všichni v našich rodinách budeme moct bavit o tom, že je to naopak. Že to znamená sílu a může to naši společnost posouvat dopředu," říká Viktorín. Janoušková Kubečková přidává poděkování za odvahu ocenit snímek, jenž nepodceňuje dětského diváka a který hlásá empatii.

"Žijeme v krizi empatie. Je strašně obtížné, aby se lidé naučili chápat ty kolem sebe, s nimiž nesouhlasí. Věřím, že umění má schopnost tohle lidi zase učit a místo kopání příkopů budovat mosty," dodává producentka.

Pavla Janoušková Kubečková a Jakub Viktorín (vzadu) přebírají cenu za nejlepší animovaný film. Stal se jím titul Tonda, Slávka a kouzelné světlo.
Pavla Janoušková Kubečková a Jakub Viktorín (vzadu) přebírají cenu za nejlepší animovaný film. Stal se jím titul Tonda, Slávka a kouzelné světlo. | Foto: ČTK
20:55

V rychlém sledu za sebou pokračují technické kategorie. Už podruhé se radují tvůrci sci-fi Bod obnovy, a to za nejlepší scénografii. Cenu dostává Ondřej Lipenský. Kromě mnoha jiných děkuje kolegovi, kterému psal ještě ve čtyři ráno a on ve čtyři deset odpovídal.

Nejlepší scénografii měl Bod obnovy, cenu dostává Ondřej Lipenský.
Nejlepší scénografii měl Bod obnovy, cenu dostává Ondřej Lipenský. | Foto: ČTK
20:53

Nejlepší kostýmy měla Volha. Cenu přebírá Vladimíra Pachl Fomínová. Popadla mikrofon, zvolala "mám to fakt nepřipravené, moc děkuji všem" a zase utekla. Sál ji odměnil hlasitým smíchem a ještě hlasitějším potleskem.

Nejlepší kostýmy měla Volha. Cenu přebírá Vladimíra Pachl Fomínová.
Nejlepší kostýmy měla Volha. Cenu přebírá Vladimíra Pachl Fomínová. | Foto: Jakub Plíhal
20:52

Nejlepším krátkým filmem je Atestace. Cenu přebírají režisér Jan Hecht a producent Marek Dusil. Děkují štábu, který za covidu odvedl neocenitelnou práci a nic z toho neměl, protože je to studentský snímek. "Děkuji všem herečkám a hercům, kteří spolupracují se studenty, pro nás je to zkušenost, kterou bychom jinak těžko získávali," zdůrazňuje Hecht.

Zhruba dvacetiminutové drama volně vychází z případu chlapce Adama Vyčítala, který roku 2017 po rutinní operaci mandlí v pardubické nemocnici začal silně krvácet, následně upadl do kómatu a skončil s poškozeným mozkem. Případ začala vyšetřovat policie a pokračoval k soudu. Vloni se pardubická nemocnice s chlapcovou rodinou dohodla na mimosoudním vyrovnání.

Nejlepším krátkým filmem je Atestace. Cenu přebírají producent Marek Dusil (vlevo) a režisér Jan Hecht.
Nejlepším krátkým filmem je Atestace. Cenu přebírají producent Marek Dusil (vlevo) a režisér Jan Hecht. | Foto: ČTK
20:42

Pořadatelé se hned zkraje večera dostali do časové tísně, v rychlém sledu po sobě tu je už čtvrtá soška. Nejlepší zvuk mělo sci-fi Bod obnovy. Cenu dostávají Lukáš Ujčík, Jan Šulcek a Samuel Jurkovič. Poslední jmenovaný nemohl dorazit, kolegové ho krátce pozdravili ve slovenštině.

Nejlepší zvuk mělo sci-fi Bod obnovy. Cenu dostávají Jan Šulcek (vlevo), Lukáš Ujčík (vpravo) a Samuel Jurkovič.
Nejlepší zvuk mělo sci-fi Bod obnovy. Cenu dostávají Jan Šulcek (vlevo), Lukáš Ujčík (vpravo) a Samuel Jurkovič. | Foto: ČTK
20:41

Volha hned získává i druhou sošku, a to za nejlepší masky. Ocenění přebírají Martin Valeš, Jana Bílková a Martin Větrovec.

Českého lva za nejlepší masky dostávají Martin Valeš, Jana Bílková a Martin Větrovec, kteří pracovali na Volze.
Českého lva za nejlepší masky dostávají Martin Valeš, Jana Bílková a Martin Větrovec, kteří pracovali na Volze. | Foto: ČTK
20:40

Nejlepším hercem ve vedlejší roli je Tomáš Jeřábek. V dobové minisérii Volha ztvárnil produkčního Josefa Horáčka. "Se mnou to okolí v životě nikdy nemělo jednoduché. Měli se mnou trpělivost," říká a děkuje rodičům, manželce, synovi či kolínskému divadlu, stejně jako autorům Volhy. "Děkuji, že jste měli koule svěřit mi roli Pepy Horáčka," loučí se Jeřábek.

Nejlepším hercem ve vedlejší roli je Tomáš Jeřábek.
Nejlepším hercem ve vedlejší roli je Tomáš Jeřábek. | Foto: ČTK
20:35

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se stává Milena Steinmasslová. Ve filmu Němá tajemství pojednávajícím o afázii, což je porucha řeči způsobená porušením řečových oblastí mozku, ztvárnila matku Danu. "Byla jsem šťastná z té nominace, ale teď jsem ještě o něco šťastnější," přiznává. Děkuje všem, kdo ji učesali, oblékli, doporučili nebo nakonec snímali s kamerou.

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli je Milena Steinmasslová z filmu Němá tajemství.
Nejlepší herečkou ve vedlejší roli je Milena Steinmasslová z filmu Němá tajemství. | Foto: ČTK
20:32

Tento večer by zkvalitnilo, kdybychom vynechali často používané floskule "tak to jsem nečekal" a "takže jsem si nic nepřipravil", žádá Eben. A teď už je čas vyhlásit prvního vítěze.

Foto: ČTK
20:30

Hudební doprovod obstarávají The Antagonists neboli Marek Doubrava, Václav Havelka a kapelník Jan P. Muchow. Ve smyčcové sekci sedí coby houslistka Jenovéfa Boková. Eben zkouší žertovat o jejím loňském těhotenství.

20:25

"Nemohu vyloučit, že někteří z vás jsou z té úvodní sekvence trochu zmatení. Nic si z toho nedělejte, já tomu také nerozuměl, a to jsem v tom hrál," žertuje Marek Eben už na jevišti.

Říká, že český film má za sebou úspěšný rok a je důvod ho oslavit. Obává se, že jako v předešlých letech bude problém ohlídat časomíru, neboť "na Českých lvech nefunguje ekosystém, funguje tady egosystém". Až ocenění přijdou k pultíku, Eben je bude vykuřovat, žertuje. V tu chvíli se zpod pultu skutečně objevuje umělý kouř. "Dámy a pánové, 31. ročník Českého lva právě začíná," zakončuje Eben úvodní řeč.

Marek Eben.
Marek Eben. | Foto: ČTK
20:21

Ceremoniál jako tradičně začíná předtočenou scénou. Letos je černobílá v duchu starých krimi o tvrdých detektivech. "Člověk by měl vědět, kdy přestat. Kdy se v tichosti odebrat do zaslouženého důchodu," uvažuje Marek Eben. Jako soukromý detektiv v klobouku a kabátu hledá ztracenou sošku Českého lva a potkává letošní nominované, od Simony Pekové přes představitele bratří Mašínů až po Elišku Křenkovou. Před Rudolfinem ho sice srazí auto, nakonec se ale dostane dovnitř a případ zdárně vyřeší. "To všechno kvůli kousku skla," vrtí Eben hlavou.

20:04

Všichni hosté už jsou uvnitř. Galavečer odstartuje za několik minut.

Foto: Jakub Plíhal
19:59

… a dorazila také Zuzana Stivínová.

Zuzana Stivínová.
Zuzana Stivínová. | Foto: Jakub Plíhal
19:55

… Simona Peková může získat Českého lva díky výkonu ve filmu Přišla v noci…

Simona Peková.
Simona Peková. | Foto: Jakub Plíhal
19:53

Ještě poslední hosté z červeného koberce. Tady je Jana Plodková s přítelem Filipem Žilkou…

Jana Plodková s přítelem Filipem Žilkou.
Jana Plodková s přítelem Filipem Žilkou. | Foto: Jakub Plíhal
19:48

Marika Šoposká rozdává autogramy.

Marika Šoposká.
Marika Šoposká. | Foto: Jakub Plíhal
19:45

Nepřehlédnutelní jsou na červeném koberci Václav Neužil a Lenka Neužil Stárková. Neužil je nominovaný za výkon ve vedlejší roli díky sci-fi filmu Bod obnovy.

Václav Neužil a Lenka Neužil Stárková.
Václav Neužil a Lenka Neužil Stárková. | Foto: Jakub Plíhal
19:43

Zpěvačka a herečka Eva Burešová.

Eva Burešová.
Eva Burešová. | Foto: Jakub Plíhal
19:39

Herci Tereza Hofová a Michal Kern.

Tereza Hofová a Michal Kern.
Tereza Hofová a Michal Kern. | Foto: Jakub Plíhal
19:37

Zde je Václav Kopta s manželkou. Do začátku ceremoniálu stále zbývá zhruba půlhodina.

Václav Kopta.
Václav Kopta. | Foto: Jakub Plíhal
19:31

Na červeném koberci začíná být nával.

Foto: Jakub Plíhal
19:26

… a před půl osmou dorazil už i Jiří Bartoška.

Foto: Jakub Plíhal
19:25

… herečka Anna Geislerová…

Anna Geislerová.
Anna Geislerová. | Foto: Jakub Plíhal
19:24

Pokračují příchody na červený koberec. Tady je herečka Elizaveta Maximová…

Elizaveta Maximová.
Elizaveta Maximová. | Foto: Jakub Plíhal
19:22

Polská režisérka Agnieszka Hollandová momentálně v Česku natáčí film o Franzi Kafkovi.

Agnieszka Holland.
Agnieszka Holland. | Foto: Jakub Plíhal
19:14

Denisa Barešová je nominovaná na nejlepší herečku ve vedlejší roli díky výkonu ve filmu Její tělo.

Denisa Barešová.
Denisa Barešová. | Foto: Jakub Plíhal
19:12

Právě přijeli herečka Martha Issová a režisér David Ondříček.

Martha Issová a David Ondříček.
Martha Issová a David Ondříček. | Foto: Jakub Plíhal
19:08

… nebo rodina Třeštíkových. Zlevo dokumentaristka Helena Třeštíková, bývalá pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková z hnutí Praha sobě, modelka Eva Decastelo a fotograf Tomáš Třeštík.

Helena Třeštíková, Hana Třeštíková, Eva Decastelo a Tomáš Třeštík.
Helena Třeštíková, Hana Třeštíková, Eva Decastelo a Tomáš Třeštík. | Foto: Jakub Plíhal
19:08

… herci Martina Babišová a Kryštof Bartoš…

Martina Babišová a Kryštof Bartoš.
Martina Babišová a Kryštof Bartoš. | Foto: Jakub Plíhal
19:07

Ceremoniál v Rudolfinu moderuje Marek Eben, o hudební doprovod se postará Jan P. Muchow se skupinou The Antagonists. Režie se opět ujal Michael Čech.

První hosté se po červeném koberci prošli ještě před sedmou hodinou. Dorazila herečka Klára Issová…

Herečka Klára Issová.
Herečka Klára Issová. | Foto: Jakub Plíhal
19:06

S počtem 12 nominací následuje detektivní dobový snímek Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka, který se věnuje tématu nejednoznačného pohlaví. Po osmi nominacích obdržely sci-fi Bod obnovy a černá komedie Přišla v noci. Z herců mohou uspět Simona Peková, Jana Plodková a Eliška Křenková, Karel Roden, Jan Nedbal nebo Oskar Hes.

Část nominovaných titulů jako Přišla v noci lze zhlédnout na online platformě Dafilms.cz, Bratři nebo Úsvit jsou dostupné ve videotéce Netflix.

19:04

Nejvyšší šance uspět má film Bratři. Snímek režiséra Tomáše Mašína líčí historii odbojové skupiny bratří Mašínů a jejich útěk do Západního Berlína. Proměnit může 15 nominací a málokdo očekává, že by odešel zcela s prázdnou.

19:03

Vážení čtenáři, vítejte u online přenosu z 31. ročníku cen Český lev. Ceremoniál v pražském Rudolfinu začne několik minut po osmé večerní, sledovat jej lze na stanici ČT1.

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 3. 2024 19:03
 

Právě se děje

Další zprávy