Nejočekávanější filmy podzimu 2023: Mašínové, Napoleon či vraždy indiánů

Kultura Kultura
25. 9. 2023 6:45
Po létě, kterému dominovaly filmy Barbie a Oppenheimer, kina čeká neobvyklý podzim. Kvůli stávce hollywoodských scenáristů a herců bylo odložené velkorozpočtové sci-fi Duna: Část druhá. A po zdržení cen Emmy nelze vyloučit, že se zpozdí také předávání Oscarů. Přesto na podzim bude na co chodit do biografů. Nejen časopisy Rolling Stone a Variety.com vydaly seznam nejočekávanějších filmů sezony.
Na snímku jsou Oskar Hes, Tony Mašek a Matěj Hádek.
Na snímku jsou Oskar Hes, Tony Mašek a Matěj Hádek. | Foto: Zuzana Panská

Bratři

Režie: Tomáš Mašín, premiéra 26. října

O svých vzdálených příbuzných bratrech Mašínech natočil Tomáš Mašín jeden z nejočekávanějších českých filmů podzimu. Příběh z dob studené války uvedou kina 26. října, sedmdesát let od útěku bratří Mašínových do Západního Berlína. Hlavní role ztvární Oskar Hes a Jan Nedbal, v dalších se objeví Matěj Hádek nebo Tatiana Dyková.

Případ skupiny kolem bratří Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává kontroverze. Odbojáři se pokusili navázat na činnost svého otce Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacisty.

Při jejich akcích zemřelo šest lidí - dva příslušníci SNB a pokladník v Československu plus později tři východoněmečtí policisté. Josef Mašín, stejně jako jeho starší bratr Ctirad, jenž zemřel roku 2011 v USA, svých činů v poválečném Československu a při útěku nikdy nelitovali.

"Je to téma blízké mému vnitřnímu nastavení. Když se někdo postaví jasné přesile, tak mu fandím. Zajímá mě i morální dilema toho příběhu, ten běh na hraně, když na agresi odpovíte silou a to se dotkne i vašich nejbližších," řekl dříve režisér Tomáš Mašín, který trasu útěku přes Československo i východní Německo prošel s Josefem Mašínem.

 

Právě se děje

Další zprávy