Foto: Necítí bolest a nedá se s ním vyjednávat. Před 40 lety měl premiéru Terminátor

Arnold Schwarzenegger v prvním dílu Terminátora.
O tom, že zůstává relevantní, podle britské BBC svědčí například fakt, kolik článků o možném zneužití umělé inteligence v posledních letech média ilustrovala právě fotografiemi z Terminátora. Na snímku je Linda Hamilton jako Sarah Connorová.
Také v popkultuře na něj tvůrci stále odkazují, nejen ve filmech na podobné téma jako Ex Machina nebo Ona. V televizním seriálu Silicon Valley od HBO introvertní počítačový programátor Richard ubezpečoval účastníky průzkumu, že jeho platforma se nepromění v zabijácký Skynet.
Populární výzkumník v oblasti robotiky Ronald Arkin ho zmínil v přednášce nazvané Jak nepostavit Terminátora. A stejně tak se filmu nevyhnul futurolog Nick Bostrom, když v také česky vydané knize Superinteligence popisoval, za jakých okolností by se umělá inteligence mohla zbavit kontrolních mechanismů.
"Svým způsobem je Terminátor dnes uvěřitelnější než v době vzniku, protože máme umělou inteligenci a musíme se k ní nějak postavit. Tehdy to byla pouhá fantazie," řekl před třemi lety režisér James Cameron v rozhovoru pro web The Ringer. Zobrazit 30 fotografií
Foto: Profimedia.cz
Kultura Kultura
před 2 hodinami
Synonymem pro umělou inteligenci, která nabyde vědomí a vzbouří se proti svým lidským stvořitelům, se stal Skynet ze sci-fi Terminátor. Od světové premiéry filmu s hercem Arnoldem Schwarzeneggerem v roli zabijáckého stroje tuto sobotu uplynulo 40 let. A podle britské BBC stále zůstává relevantní. Připomínáme, za jakých okolností vznikal.
 

Právě se děje

Další zprávy