Mezinárodní Bookerovu cenu mohou získat autoři z Německa či Argentiny

AP
9. 4. 2024 14:43
Mezinárodní Bookerovu cenu mohou získat autoři z Německa či Argentiny

Romány o lidech zápasících s minulostí i současností mohou získat Mezinárodní Bookerovu cenu. Nominace v úterý oznámili pořadatelé, kteří prestižní cenu udělují vždy autorovi a jeho překladateli do angličtiny. Vítězové si také letos rozdělí 50 tisíc liber, v přepočtu asi 1,5 milionu korun.

Podle agentury AP byli nominováni argentinská spisovatelka Selva Almada s příběhem Not a River o třech rybářích překonávajících trauma, německá autorka Jenny Erpenbeck za román Kairos z posledních let existence východního Německa nebo brazilský romanopisec Itamar Vieira Junior za prózu Crooked Plow. Ta se odehrává v polovině 20. století na plantáži stále ve stínu otroctví a vypráví o dvou sestrách, jež najdou nůž.

Cenu dále mohou získat švédská spisovatelka Ia Genberg s knihou The Details, jejíž vypravěčka marodí a rekapituluje své dosavadní vztahy, či jihokorejský literát Hwang Sok-yong za mezigenerační epos Mater 2-10 o dějinách Korejského poloostrova. Poslední nominovanou je nizozemská autorka Jente Posthuma s románem o sourozencích nazvaným What I’d Rather Not Think About.

"Tyto knihy nesou tíhu minulosti, zároveň se však zabývají současnou situací a tématy jako rasismem, útlakem, globálním násilím či ekologickou katastrofou," shrnuje předsedkyně poroty, kanadská spisovatelka Eleanor Wachtel. Vítěz bude oznámen 21. května v Londýně.

 

Právě se děje

Další zprávy