Jak mordparta dopadla normalizačního vraha a kanibala. Nový český seriál dostal cenu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 9. 2023 15:02
Ocenění pro nejlepší seriál vyrobený ve střední a východní Evropě si z brněnského festivalu televizní tvorby Serial Killer odnáší novinka režiséra Pavla Soukupa nazvaná Metoda Markovič: Hojer. Přibližuje, jak elitní čeští policisté v 80. letech minulého století dopadli jednoho z nejděsivějších normalizačních sériových vrahů Ladislava Hojera.

Seriál se odehrává v tehdejší komunistické Praze. "Šedé davy stojící v šedých frontách před poloprázdnými obchody, barevné plakáty připomínající slavné výročí na zdech oprýskaných domů. V nočních ulicích se objevuje nový, děsivý fenomén: mladí sexuální násilníci se sadistickými sklony. A právě těm byl na stopě po dobu své dlouhé kariéry Jiří Markovič," uvádí anotace seriálu, jejž vyrobila televize Nova. Ve své placené videotéce Voyo ho uvede příští rok.

Petr Lněnička hraje kriminalistu Markoviče, jeho kolegy ztvárnili Václav Neužil mladší nebo Adam Mišík. Vraha Ladislava Hojera zpodobnil Petr Uhlík. Jednu z vedlejších rolí v seriálu dostal slovenský rodák Daniel Heriban, který letos v květnu zesnul ve věku pouhých 43 let.

Minisérie mapuje zločiny, dopadení a usvědčení nejděsivějších vrahů normalizačního Československa. Především se pak zaměřuje na zvláštní vztah mezi vyšetřovatelem Markovičem a sadistickým sériovým vrahem Ladislavem Hojerem. Ten brutálně zavraždil pět žen, dopustil se mnoha znásilnění, a dokonce i kanibalismu.

Hojer byl roku 1986 popraven v pražské pankrácké věznici. "Velmi mě mrzí, že mi Láďu popravili. Podle mého názoru měl ještě na svědomí další tři vraždy. Tehdy mě ale moji šéfové donutili, abych případ uzavřel. Báli se, že mu někdo něco ve vazbě napovídá a já mu na to skočím. Tím by se ale znevěrohodnily jeho předchozí výpovědi," řekl Markovič roku 2015 pro Aktuálně.cz.

Když na Hojera vzpomínal, zdůrazňoval, že vrah brzy ztratil oba rodiče, a proto se na svého vyšetřovatele tak upnul. "Je to paradox, ale nikdo se nikdy o něj tak nezajímal, nikdo nikdy si s ním tak dlouho nepovídal, až já," doplnil Markovič.

Kriminalista o svých nejznámějších případech napsal s Viktorinem Šulcem knihu Lovec přízraků s podtitulem Vraždy, které šokovaly republiku. Zemřel vloni ve věku 79 let, předtím ale ještě stihl spolupracovat s tvůrci seriálu. "Celou dobu jsme se scházeli v jeho oblíbené hospůdce, kde ho všichni znali jako legendárního kriminalistu. I díky tomu mohl scenárista Jaroslav Hruška napsat text, ve kterém se odráží celá osobnost Jiřího Markoviče," tvrdí kreativní producent Voyo Tomáš Hruška.

"Tvůrci uchopili příběh legendy československé kriminalistiky Markoviče s respektem k jeho osobě, práci a faktům. Eticky a talentovaně," myslí si Michal Reitler, který je třetím rokem ředitelem vývoje Novy a Voyo. Podle něj šestidílná Metoda Markovič: Hojer přinese divákům poznání, na jaké jsou zvyklí z nejlepších děl žánru true crime, to znamená kriminálek natočených podle skutečných událostí.

Novinka mimo jiné seznámí publikum s tématem psychologického profilování sériových vrahů. "Markovič se snažil s vrahy navázat blízký vztah založený na přímém a férovém jednání bez jakéhokoliv náznaku nadřazenosti. To mu umožnilo získat od nich informace vedoucí ke zdárnému uzavření případu. Dokázal si s vrahy vytvořit takové vztahy, že za nimi i po odsouzení jezdil, probíral s nimi případy znovu a čerpal od nich podklady pro svoji další práci," vysvětlil producent Hruška.

Michal Reitler vyzdvihuje, že Metoda Markovič: Hojer na brněnské přehlídce zvítězila "v mezinárodní konkurenci takových obrů, jako je HBO či SkyShowtime". V hlavní soutěži bylo mimo jiné špionážní drama HBO nazvané Spy/Master o Victoru Godeanuovi, pravé ruce diktátora Nicolae Ceaušeska, nebo Vítěz režiséra Jana Hřebejka. Toho ještě natočila HBO, nakonec jej ale vysílá platforma Skyshowtime.

Další cena, kterou pořadatelé brněnského festivalu udělili, se jmenuje Progressive Killer a dostává ji výjimečná osobnost televizní tvorby s vlastní vizí a celoevropským přesahem. Letos se jí stal slovenský producent Peter Badač.

Cenu za nejlepší webseriál si od porotce a světového odborníka na tuto kategorii Joëla Bassageta odneslo dílo Lowbudget v režii Jana Musila. Ten hledal odpověď na to, jestli může neúspěšný umělec natočit vysněný film díky umělé inteligenci. "Vladimír Škultéty v hlavní roli tohoto českého webseriálu s nenapodobitelným humorem vypráví o tom, že když v sobě máte nekonečnou míru entuziasmu, nic není nemožné. Třeba natočit film bez hlavního herce za pomoci umělé inteligence," říká organizátorka festivalu Kamila Zlatušková.

Šestý ročník přehlídky Serial Killer v průběhu šesti dnů uvedl 40 seriálů z 19 zemí. Letošní zaměření na finskou tvorbu přivedlo do Česka také zástupce finských vysílatelů a mnoho odborných hostů ze světa.

Video: Zvyky diváků se mění, říká Zlatušková

Chceme zabíjet předsudky o východní Evropě. Česko by mohlo konkurovat televiznímu Západu, řekla roku 2020 pro DVtv šéfka festivalu Serial Killer. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy