25 let zpomaleného času a filozofické akční sci-fi. Film Matrix změnil žánr

tst Kultura tst, Kultura
Aktualizováno 31. 3. 2024 11:49
Tuto neděli uplynulo 25 let od chvíle, kdy hrdinka snímku Matrix jménem Trinity vyskočila do vzduchu, čas na chvíli zamrzl a kamera se kolem ní obtočila. Mnoho diváků mělo oprávněný pocit, že nic takového nikdy předtím neviděli. Jak film sester Wachowských, tehdy ještě bratří Wachowských, změnil žánr sci-fi a vůbec kinematografii?
Další slavná akční scéna se odehrává v metru. | Video: Warner Bros.

Prodeje DVD

V číslech se síla Matrixu naplno projevila až mimo kino. V roce 1999 byl trh s nosiči DVD teprve v plenkách. A právě Matrix se stal filmem, který - díky množství odkazů a detailů - vyzýval k plnohodnotnému využití tohoto nového média, snadno umožňujícího opakované přehrávání.

Ještě roku 1998 se ve Velké Británii všech DVD prodalo 180 tisíc. O rok později dosáhl na číslovku 200 tisíc jediný titul: Matrix. Ve Spojených státech během prvního týdne od uvedení předstihl celoroční prodej hitu Armageddon s hercem Brucem Willisem a trojnásobně převýšil prodeje DVD snímku Titanic, který se přitom z hlediska tržeb v kinech stal na následující dekádu nejúspěšnějším titulem všech dob.

Matrixu se ve Spojených státech nakonec prodalo 1,3 milionu nosičů. A první příčku žebříčku prodeje DVD si udržel také v roce 2000.

 

Právě se děje

Další zprávy