Nechci do padesáti mlátit hlavou na pódiu. Marpo by rád obnovil zájem o country

ČTK ČTK
24. 7. 2024 17:03
Ve Spojených státech nahrál raper Otakar Petřina, známý jako Marpo, své nové album nazvané Cowboys & Dreamers. Na desce, kterou zveřejní tento pátek a jež kombinuje zvuk tvrdých kytar s rapem, country či elektronickou hudbou, opět spolupracoval s producentem Marcusem Tranem.
„Ďábel na mým rameni mi říká, ať to vzdám,“ zpívá Marpo v tracku Ďábel na rameni. Hostuje v něm americký raper a zpěvák JJ Lawhorn. Foto: Jiří Staněk | Video: Universal Music

V singlu Ďábel na rameni hostuje zpěvák a raper JJ Lawhorn, v další již zveřejněné skladbě Welcome to Nashville účinkuje americký raper Struggle Jennings. Svým v pořadí devátým studiovým albem chce Marpo navázat na generaci Michala Tučného, Pavla Bobka nebo Roberta Křesťana a obnovit v tuzemsku zájem o country muziku.

Desku pokřtí 17. srpna v pražských Ledárnách Braník, kde vystoupí v rámci koncertů pod širým nebem Prague Open Air. "Zajímavé bude, že s námi zahraje host na pedal steel kytaru, takže se lidé mohou přijít podívat na typické country a mohlo by je to bavit," věří Marpo.

Deska volně navazuje na předchozí alba Backwoods Bred z roku 2021 a starší Dead Man Walking, na nichž Marpo poprvé kombinoval rap s country a blues.

"Není to úplné pokračování, myslím, že se to vyvíjí někam jinam. Já bych si chtěl udělat country projekt. Příští rok mi bude čtyřicet a mlátit na pódiu hlavou asi do padesáti let nebudu. Chci v nějaké modernější podobě navázat na generaci Tučného, Bobka a Křesťana," uvažuje Marpo.

Písně s producentem Tranem nahráli ve studiu Blackbird v americkém Nashvillu. "Poprvé v životě jsme přijeli s polotovarem, nebyly dopsané některé texty, z čehož jsem měl trochu hrůzu, ale chtěl jsem to nechat na atmosféře Nashvillu. A opravdu nás to inspirovalo. Bylo neskutečné pozorovat místní muzikanty. Já nahrál bubny, Marcus kytary a basy a k tomu přišla kapela, kde byly housle, pedal steel, harmonika a banjo. Nahrávat v Nashvillu s místními muzikanty byl splněný sen," konstatuje Marpo.

V blbých chvílích mi pomáhá muzika, říká Marpo.
V blbých chvílích mi pomáhá muzika, říká Marpo. | Foto: Jiří Staněk

Své často osobní texty považuje za určitý druh terapie. "Nejvíce funguje to, co prožívám já. Třeba rozvod zažívá kdekdo, takže píseň Dveře může oslovit i táty, kteří nežijí se svými dětmi. V blbých chvílích mi muzika pomáhá, hlavně country, které je pozitivní," podotýká.

Na podzim se Marpo znovu chystá do USA, kde s Tranem zahrají na takzvaném showcase neboli akci pro tamní promotéry a producenty. Při té příležitosti by mělo vzniknout další EP. "Jednu z chystaných písní bych chtěl poslat panu Křesťanovi, jestli by si v ní nechtěl zazpívat," říká v narážce na Roberta Křesťana, pětašedesátiletou hvězdu českého country a bluegrassu.

Marpo pochází z hudební rodiny. Matka je promotérka, otec Ota Petřina byl uznávaným skladatelem a kytaristou spolupracujícím s Petrou Janů, Václavem Neckářem či dalšími. První desku Původ umění vydal Marpo v roce 2005. Tou dobou v rapových kláních vítězil nad kolegy jako Jamesem Colem nebo Čistychovem. Na prvotinu rok nato navázal albem Marpokalypsa, kde poprvé spolupracoval s americkými rapery.

Zahraniční hosty a produkci měl i na následujících dvou nahrávkách Rapstar a Knockout, které ale nebyly tak úspěšné, a tak v roce 2008 přijal nabídku bubnovat v kapele Chinaski, kde nahradil zesnulého Pavla Grohmana. Po odchodu v roce 2017 se začal naplno věnovat vlastnímu projektu TroubleGang.

Hned rok nato raper poprvé naplnil pražskou O2 arenu. V jeho tehdejší velkoryse pojaté show vybuchovaly ohně, reflektory oslnivě blikaly a rapová energie se mísila s tou rockovou. "V ozvucích americké country našel Marpo spojnici se svou rapovou výpovědí," napsal tehdy hudební kritik Honza Vedral.

Video: Singl Welcome To Nashville z Marpovy nové desky

V singlu Welcome To Nashville z Marpovy nové desky hostuje raper Struggle Jennings. Foto: Jiří Staněk | Video: Universal Music
 

Právě se děje

Další zprávy