Podcast: "Znám vás, paní Fulbrightová," volal na vlivnou Čechoameričanku Václav Havel

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
Aktualizováno 23. 3. 2022 20:17
S Michaelem Žantovským o životě Madeleine Albrightové, kterou manželský nezdar a touha být dobrou dcerou katapultovaly do křesla ministryně zahraničí USA.

"V pekle je zvláštní místo pro ženy, které nepodporují jiné ženy," řekla Madeleine Albrightová během primárek americké Demokratické strany v roce 2016. Tehdy proti sobě stáli dva prezidentští kandidáti: Hillary Clintonová a Bernie Sanders. Strhl se poprask a někdejší ministryně zahraničí (mimochodem první žena na tomto postu v americké historii) se za svou volbu fandit podle genderu dokonce omluvila sloupkem v deníku New York Times.

Oblíbené rčení matky tří dětí, s níž se navzdory doktorátu původně počítalo jen u domácího krbu, proniklo až do názvu její knihy. Jmenuje se Peklo a jiné destinace a Albrightová v ní popisuje svůj "život po životě". Tedy dobu poté, co opustila vrcholnou politickou funkci.

Podcast s překladatelem knihy Michaelem Žantovským si můžete poslechnout zde:

Když z úřadu odcházela, bylo jí 63 a sama sebe přirovnala k narkomanovi. "Probouzet se k právě propukajícímu mezinárodnímu konfliktu a vědět, že výsledek může do nějaké míry záležet na vás, je návykové," přiznává.

Vzpomínky bývalé političky, která roku 1937 přišla na svět v Praze do rodiny československého diplomata jako Marie Jana Korbelová, do češtiny přeložil Michael Žantovský. Sám diplomat - postupně velvyslanec Česka ve Spojených státech, Izraeli i Velké Británii, dnes ředitel Knihovny Václava Havla.

"Politika je v Americe kontaktní sport. Nevyřízených účtů a drobných křivd má jistě Madeleine Albrightová jako bývalá politička dost, ale napsala své vzpomínky tak pozitivním a radostným tónem, že by se ta kniha mohla stát rukovětí pro další generace politiků," soudí Michael Žantovský.

Americká diplomatka českého původu zjevně uposlechla rady, kterou jí kdysi dal její oblíbený spisovatel, kolumbijský držitel Nobelovy ceny Gabriel García Márquez: "Madeleine, až budete psát své vzpomínky, nevztekejte se." Madeleine Albrightová zemřela ve věku 84 let v březnu 2022.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes překladatel a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. K poslechu na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy