Podcast Petra Viziny: Robot je Čapkova reakce na příšeru zvanou VŘSR

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
23. 9. 2020 18:00
Slovo, které bratři Čapkové vymysleli před sto lety, je odpovědí na mechanická jatka války i na utopický ráj komunismu, soudí spisovatelé Pavel Kosatík a Jaroslav Veis, dnešní hosté podcastu Na dotek.

Sto let už patří do našeho slovníku pojem robot. Prvně jej použil Karel Čapek ve své divadelní hře R.U.R. Spíše než o robotech sice dnes diskutujeme o biomechanice nebo o etice autonomních systémů v dopravě, na operačním sále nebo ve válce. Otázka, kterou Karel Čapek položil v roce 1920, zůstává ale stále stejná: Kdo nese odpovědnost za umělou inteligenci?

Podcast s Pavlem Kosatíkem a Jaroslavem Veisem si můžete poslechnout zde:

"Levicová kritika vytýkala Karlu Čapkovi vypočítavost, že je hra R.U.R. psaná na efekt, aby uspěla ve světě," připomíná Jaroslav Veis, autor předmluvy a jedné z povídek v čerstvé antologii nazvané Robot 100. "Jestli Čapek na něco navazoval, pak na šílenou zkušenost toho, jak válka změnila duši člověka," má za to Pavel Kosatík, další z autorů zastoupených ve stejné sbírce.

Povídkový soubor, do něhož krom hostů dnešního podcastu přispěli britský satirik Ben Aaronovitch, rabín Karol Sidon pod pseudonymem Chaim Cigan, Vilma Kadlečková nebo Petr Stančík, vydá nakladatelství Argo a je poctou Čapkově představivosti. Jeho vizionářskému vhledu i vynalézavosti, díky níž slovo robot obohatilo světové lexikum.

Původně měli být umělí lidé ve hře R.U.R. nazváni "laboři", tedy pojmem odvozeným od latinského a později i anglického termínu pro práci. Bratr Josef však Karla přesvědčil, že slovo "robota" je pro umělého člověka přiléhavější.

České centrum Mezinárodního PEN klubu připravuje ve spolupráci s Divadlem Archa ke 100. výročí Čapkovy hry na leden příštího roku třídenní festival. Hru R.U.R. by v jeho rámci měl uvést soubor Buchty a loutky.

V podcastu jsou použity ukázky ze skladby The Robots německých elektroniků Kraftwerk. Svědčí o tom, že hra Karla Čapka ovlivnila nejen světovou literaturu a drama, ale také populární hudbu.

Jak souvisí knižní vydání hry R.U.R. na podzim roku 1920 s pokusem o levicový převrat v Československu? Který americký spisovatel Čapkova robota představil světu? A k čemu Čapek inspiroval dnešní sci-fi povídkáře?

Vítejte u podcastu Na dotek. Hosty Petra Viziny jsou dnes spisovatelé Pavel Kosatík a Jaroslav Veis. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy