Piráti, astrofyzika, atentát na Heydricha. Co vychází na Velký knižní čtvrtek

Kultura Kultura
24. 3. 2022 8:52
Nové prózy Biancy Bellové a Jeana-Michela Guenassii, vzpomínky přírodovědce Davida Attenborougha či publikace o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha vycházejí u příležitosti dnešního Velkého knižního čtvrtku. Prodejní akci už jedenáctým rokem pořádá síť knihkupectví Kosmas. V jeden den uvádí na trh očekávané tituly ve snaze více na ně upozornit a pomoct knihkupcům i nakladatelům.
Obal knihy Vytržení.
Obal knihy Vytržení. | Foto: Zeď

Petr Michálek: Vytržení

Ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek proslul "nekorektním kabaretem" Ovčáček čtveráček o mluvčím českého prezidenta Jiřím Ovčáčkovi. Inspirovalo jej neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu a setkání tibetského duchovního dalajlamy s tehdejším ministrem kultury Danielem Hermanem z KDU-ČSL.

O narychlo napsanou i nazkoušenou parodii v hlavní roli s Markem Příkazkým byl takový zájem, že soubor nakonec musel odmítnout nabídky na hostování ze 40 měst, vstupenky na derniéru vyprodal během osmi minut a pozdější přenos inscenace v českých kinech vidělo přes 17 tisíc lidí.

Nyní čtyřiačtyřicetiletý Michálek vydává románový debut Vytržení. Odehrává se ve Zlíně, kde čtyřicátník natočí podcast s místní herečkou. Na záznamu však najde záhadný vzkaz týkající se svého otce, odborníka na "změněné stavy vědomí". Tím začíná strašidelné detektivní pátrání vedoucí až ke starým šamanským rituálům.

Michálek vede zlínské divadlo od roku 2010, kromě psaní divadelních a rozhlasových her režíroval nebo překládal. Od letošního února je rektorem Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Při lednovém jmenování mu prezident Miloš Zeman jako jedinému nepodal ruku. Michálkovu prozaickou prvotinu vydává nakladatelství Zeď.

 

Právě se děje

Další zprávy