Piráti, astrofyzika, atentát na Heydricha. Co vychází na Velký knižní čtvrtek

Kultura Kultura
24. 3. 2022 8:52
Nové prózy Biancy Bellové a Jeana-Michela Guenassii, vzpomínky přírodovědce Davida Attenborougha či publikace o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha vycházejí u příležitosti dnešního Velkého knižního čtvrtku. Prodejní akci už jedenáctým rokem pořádá síť knihkupectví Kosmas. V jeden den uvádí na trh očekávané tituly ve snaze více na ně upozornit a pomoct knihkupcům i nakladatelům.
Obal Knihy pocitů.
Obal Knihy pocitů. | Foto: Pasparta

Ester Stará a Jana Draberová: Kniha pocitů

Dětem starším osmi let je určena Kniha pocitů, která ve 13 kapitolách prozkoumává emoce jako překvapení, radost, štěstí, smutek, strach nebo hněv. Čtenáře s nimi seznamuje pětice kamarádů, již prožívají odlišné situace. Například Sofii zachvátí smutek poté, co se její nejlepší kamarádka odstěhuje do vzdáleného města. Marek zase sousedce rozbije květináč a nejdřív se v panice schová, pak ale nachází odvahu, aby se k činu přiznal.

Čtenáři mohou s protagonisty srovnávat své zkušenosti a zjistit, zda se někdy cítili podobně. "Dočtou se, za jakých okolností pocit vnímáme, k čemu nám je, jak ho fyzicky cítíme v těle a co s ním ještě souvisí. Zároveň zde najdou tipy, jak s pocitem pracovat, přijmout ho, poučit se z něj," uvádí anotace.

Knihu, kterou vydává nakladatelství Pasparta, napsaly speciální pedagožka a logopedka Ester Stará s Janou Draberovou, která vystudovala sociální psychologii a věnuje se dětem i dospívajícím.

Publikaci ilustroval Milan Starý, manžel Ester Staré. Ta v rozhovoru pro server Seznam Zprávy přirovnala Knihu pocitů k encyklopedii. Mluví o ní jako o pomyslné prevenci, která může člověku pomoct začít o emocích mluvit. "V naší knize pokládáme dětem různé otázky, prostřednictvím rozmanitých úkolů ověřujeme, jak a jestli danému pocitu rozumí. Snažíme se je vtáhnout do diskuze," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy