Piráti, astrofyzika, atentát na Heydricha. Co vychází na Velký knižní čtvrtek

Kultura Kultura
24. 3. 2022 8:52
Nové prózy Biancy Bellové a Jeana-Michela Guenassii, vzpomínky přírodovědce Davida Attenborougha či publikace o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha vycházejí u příležitosti dnešního Velkého knižního čtvrtku. Prodejní akci už jedenáctým rokem pořádá síť knihkupectví Kosmas. V jeden den uvádí na trh očekávané tituly ve snaze více na ně upozornit a pomoct knihkupcům i nakladatelům.
Obal knihy Životice.
Obal knihy Životice. | Foto: Bílá vrána

Karin Lednická: Životice

Autorka zatím dvou bestsellerových dílů plánované trilogie Šikmý kostel Karin Lednická se na 250 stranách zabývá malou vesnicí uprostřed Těšínského Slezska. Životice byly po mnichovské dohodě z roku 1938 zabrány Polskem, po září 1939 se však jako dobyté území staly součástí nacistického Německa.

Za protektorátu ve vesnici probíhala rozsáhlá germanizace. "Kdo se nepodvolil, byl vysídlen nebo skončil v lágru. Účast na veřejných popravách byla povinná," stojí v anotaci knihy. Když pak v srpnu 1944 partyzáni v místním hostinci zastřelili tři příslušníky gestapa, následovala krvavá msta. Gestapo povraždilo 36 mužů ze Životic a okolí, přičemž odveta proti zdejším obyvatelům pokračovala až do února 1945. Desítky lidí skončily v koncentračních táborech, dohromady je obětí okolo stovky.

Lednická pozapomenutý příběh zrekonstruovala díky vyprávění pamětníků i dokumentární části opřené o rešerše. Knihu označovanou za "literární dokudrama", jež volně rozvíjí samostatnou dějovou linku z druhého dílu Šikmého kostela, vydává nakladatelství Bílá vrána.

"Ta tragédie je opravdu pozapomenutá. Když jsem dělala rešerši pro druhý díl Šikmého kostela, jedna pamětnice, což je dcera jednoho ze zavražděných mužů, mi řekla: 'Víte, na nás úplně všichni zapomněli.' To byl ten spouštěč, kdy jsem si řekla, že asi nastal čas to připomenout," uvedla spisovatelka v televizním pořadu Uchem jehly.

 

Právě se děje

Další zprávy