Od Hastrmana po Jezero. Opět nadešel čas Magnesie Litery, toto jsou knihy, které v minulosti uspěly

Hana Slívová Hana Slívová
4. 4. 2018 7:00
Stejnou pozornost si zaslouží spisovatelé, básníci, překladatelé, nakladatelé i vědci a teoretici - to je heslo knižních cen Magnesia Litera, které se dnes večer budou předávat již posedmnácté. Nominace jsou rozdělené do devíti hlavních kategorií, o vítězích rozhodují tří- až pětičlenné poroty. Jedna kategorie je vyčleněná také knize, o níž hlasují čtenáři. V grafice si nyní můžete projít všechny publikace, které od roku 2002 získaly titul Kniha roku; nebyly to jen prozaické texty. Ke každému ročníku přidáváme i informace o tom, koho porota objevila či kdo se ten rok nejvíc četl.
Petra Soukupová
Petra Soukupová | Foto: ČTK

Kniha roku 2010: Zmizet (Petra Soukupová)

Zmizet je kniha sestávají ze tří povídek, podle jedné z nich - Na krátko - nyní vzniká film. Magnesii Literu získala Petra Soukupová za svou druhou knihu, debutovala roku 2007 prózou K moři. Úsečný, lehko rozeznatelný způsob psaní, jímž reflektuje i nuance mezilidské komunikace, si drží dodnes. 

Čtenáři toho roku hojně četli román na hranici fikce a reality z doby těsně po druhé světové válce Vyhnání Gerty Schnirch. Napsala ho spisovatelka a kurátorka Kateřina Tučková

 

Právě se děje

Další zprávy