Cenu za propagaci české literatury získal profesor ze Sorbonny Galmiche

ČTK ČTK
10. 11. 2020 18:10
Letošním vítězem ceny Premia Bohemica je francouzský bohemista a překladatel Xavier Galmiche. V úterý to oznámila Moravská zemská knihovna, která ocenění udílí z pověření ministerstva kultury.
Xavier Galmiche na archivním snímku z roku 1998.
Xavier Galmiche na archivním snímku z roku 1998. | Foto: ČTK

Premia Bohemica je určena zahraničnímu bohemistovi či překladateli, který se ve své zemi významně zasloužil o šíření české literatury. Galmiche si pozornost české odborné literární veřejnosti získal monografií o Vladimíru Holanovi, přeložil Karla Čapka, Bohumila Hrabala, Karla Jaromíra Erbena či Jana Amose Komenského.

Vzhledem k pandemii koronaviru se nemohlo uskutečnit tradiční setkání, při němž se cena předává. Galmiche ji převezme zřejmě v únoru 2021.

"Je nám samozřejmě líto, že ceremoniál nebylo možné uskutečnit, ale význam profesora Galmiche je natolik nadčasový, že s tím ani covid nic nezmůže," říká ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček. "Vzhledem k tomu, že jde o ocenění za rok 2020, k jeho veřejnému vyhlášení přistupujeme už nyní," vysvětluje.

Xavier Galmiche se narodil roku 1963. Je profesorem české literatury a středoevropských kultur na katedře slovanských studií při pařížské Sorbonně. V letech 1984 až 1986 žil v Praze.

Publikuje od 80. let 20. století. Pozornost české odborné literární veřejnosti si získal například monografií o Vladimíru Holanovi - Vladimír Holan, bibliotékář Boha: Praha 1905-1980, která vyšla roku 2009 a tři roky nato byla přeložena do češtiny.

Galmiche se dlouhodobě vědecky zabývá řadou českých literátů. Do francouzštiny přeložil například některé z textů Karla Čapka, Bohumila Hrabala, Vladimíra Holana, Jana Vladislava, Jakuba Demla, Karla Jaromíra Erbena či Jana Amose Komenského.

Jako překladatel se zaměřil i na vybrané texty českých estetiků jako Jana Mukařovského nebo umělců Josefa Váchala či Bohuslava Reynka.

Cena Premia Bohemica se udílí od roku 1993, do roku 2001 ji zaštiťovala Nadace Český literární fond a v letech 2002 až 2011 Obec spisovatelů. V roce 2017 byla obnovena, od té doby se o ni stará Moravská zemská knihovna.

V minulosti ocenění obdrželi Susanna Rothová, Oleg Malevič, Christa Rothmeierová, Reiner Kunze, István Vörös, Edgar de Bruin, Andrzej Czcibor-Piotrowski, Urs Heftrich či naposledy vloni italská bohemistka a profesorka Annalisa Cosentinová.

 

Právě se děje

Další zprávy