Hasil hledá cestu z lágru. Voyo točí druhého Krále Šumavy, Ondříček už jen produkuje

Hasil hledá cestu z lágru. Voyo točí druhého Krále Šumavy, Ondříček už jen produkuje
Gabriela Heclová jako Marie.
Adam Kubišta, Matěj Polák a Pavel Prais.
Kristýna Ryška jako Vlasta.
Jan Nedbal jako Bohumil Hasil a Oskar Hes v roli Josefa Hasila.
Foto: Mikuláš Křepelka/TV Nova
ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 11. 2023 12:34
Druhou třídílnou řadu televizní minisérie Král Šumavy: Fantom temného kraje natáčí v brněnské káznici na Cejlu režisér Damián Vondrášek pro streamovací službu Voyo. Příští rok diváci uvidí další osudy šumavského převaděče Josefa Hasila, který od roku 1948 pomáhal Čechoslovákům utéct z komunistické diktatury na svobodný Západ.

"Diváci si na druhou řadu budou muset počkat ještě rok," říká kreativní producent Krále Šumavy Michal Reitler, jinak ředitel vývoje TV Nova a Voyo. Novinka by měla mít premiéru na podzim 2024.

Ve druhé řadě bude pokračovat nekončící boj Josefa Hasila. Ten v podání mladého herce Oskara Hese hledá cestu z komunistického lágru, neboť na konci první řady byl odsouzen k devíti letům vězení. Paralelně s tím tvůrci sledují příběh jeho milé Marie v podání Gabriely Heclové.

První třídílná řada měla premiéru loni na Voyo, režíroval ji David Ondříček. Ten se nyní přesunul do role režijního supervizora a producenta. "S Michalem Reitlerem jsme vytvořili koncept a obsazení a v první sérii jsem se kreativně naplnil. Chtěl jsem pokračovat v roli producenta a podařilo se mi najít mladého talentovaného režiséra Damiána Vondráška," vysvětluje Ondříček.

Brněnská Káznice stále v poměrně syrovém stavu připomíná, jak to tady vypadalo po válce. Tehdy sem museli někteří političtí vězni. Káznice se tak tvůrcům hodila pro natočení scén odehrávajících se v totalitním Československu.

"Jsme rádi, že se filmaři do Káznice vracejí. Objekt bývalé věznice je v Česku unikátní a pro dobové snímky nenahraditelný," myslí si vedoucí Filmové kanceláře Brno Ivana Košuličová. David Ondříček tu už dříve vyráběl film Ve stínu z roku 2012. "Bylo to pro mě trochu sentimentální," poznamenává.

Velká část druhé řady Krále Šumavy se opět natáčí přímo na Šumavě v nechvalně známém Údolí smrti, což je oblast zhruba mezi Českými Žleby a státní hranicí, kde byla zastřelena řada lidí snažících se utéct z Československa, stejně jako několik pohraničníků. Ondříček uvedl, že série bude končit útěkem Josefa Hasila na Západ, kde se pak stal agentem tamních tajných služeb.

Protikomunistický odbojář a prachatický rodák Hasil od roku 1948, kdy komunisté uzavřeli hranice, pomohl desítkám lidí na Západ nejprve v uniformě československé pohraniční stráže. Od Státní bezpečnosti dostal přízvisko Král Šumavy. Ve své činnosti pokračoval navzdory perzekucím blízkých i věznění, než se usadil v USA. V roce 2001 převzal od prezidenta Václava Havla medaili Za hrdinství. Zemřel před čtyřmi roky, bylo mu 95 let.

Už koncem 50. let posloužil jako předloha snímku Král Šumavy režiséra Karla Kachyni. Ideologicky tendenční film ale události překroutil a Hasilův osud zkombinoval s životem dalšího šumavského převaděče Franze Nowotného. Protože šlo o příběh, který si objednali komunisté s cílem odradit občany od emigrace, pozitivní hrdiny v něm představovali ochránci hranic.

 

Právě se děje

Další zprávy