Pražské jaro zahájí orchestr z Bamberku, přijedou Faustová i Francouzi

Kultura Kultura
14. 11. 2018 13:05
Kompletní provedení Bachových houslových sonát a partit v podání Isabelle Faustové, evropskou premiéru díla Miroslava Srnky či koncert Bamberských symfoniků pod taktovkou Jakuba Hrůši uvede příští ročník festivalu Pražské jaro. Program zveřejnil včera, prodej vstupenek bude zahájen ve středu 12. prosince dopoledne. Vybíráme deset koncertů, které stojí za povšimnutí.
Alondra de la Parra povede 2. června v pražském Obecním domě Symfonický orchestr Českého rozhlasu.
Alondra de la Parra povede 2. června v pražském Obecním domě Symfonický orchestr Českého rozhlasu. | Foto: Felix Broede

Symfonický orchestr Českého rozhlasu & Alondra de la Parra

2. června, Obecní dům

S dirigentkou Alondrou de la Parra vstupuje klasická hudba do 21. století, prorokoval francouzský deník Le Monde. Osmatřicetiletá Mexičanka, jež je oficiální kulturní velvyslankyní své rodné země, dnes působí jako hudební ředitelka orchestru v australském Queenslandu. Tuto funkci zastává jako první žena, zároveň navazuje na zakladatele Pražských symfoniků FOK Rudolfa Pekárka, jenž v Queenslandu pracoval po emigraci do Austrálie.

"V celosvětovém měřítku je jednou z mála žen, které se prosadily v dirigentské profesi, kde muži výrazně převažují. V povolání, které vyžaduje nejenom komplexní vybavenost hudební, ale také psychologickou a diplomatickou, se nesnaží imitovat mužský přístup, naopak, propůjčuje mu ženskou jedinečnost," tvrdí organizátoři Pražského jara.

Na něm de la Parra povede Symfonický orchestr Českého rozhlasu, na programu budou mít Stravinského suitu z baletu Petruška a Koncert pro trubku a orchestr Alexandra Aruťunjana. Provede jej Španěl Manuel Blanco.

 

Právě se děje

Další zprávy