Pražské jaro zahájí orchestr z Bamberku, přijedou Faustová i Francouzi

Kultura Kultura
14. 11. 2018 13:05
Kompletní provedení Bachových houslových sonát a partit v podání Isabelle Faustové, evropskou premiéru díla Miroslava Srnky či koncert Bamberských symfoniků pod taktovkou Jakuba Hrůši uvede příští ročník festivalu Pražské jaro. Program zveřejnil včera, prodej vstupenek bude zahájen ve středu 12. prosince dopoledne. Vybíráme deset koncertů, které stojí za povšimnutí.
Toulouský orchestr povede Tugan Sochijev z Velkého divadla v Moskvě.
Toulouský orchestr povede Tugan Sochijev z Velkého divadla v Moskvě. | Foto: Marco Borggreve

Orchestre National du Capitole de Toulouse

3. a 4. června, Obecní dům

Debutem na festivalu Pražské jaro a také v Česku bude příjezd orchestru z francouzského Toulouse se svým šéfdirigentem Tuganem Sochijevem. Ten je zároveň hudebním ředitelem Velkého divadla v Moskvě. Během více než desetiletého působení v Toulouse tamní zvuk obohatil o " technickou brilanci a jistou slovanskou živelnost", tvrdí organizátoři.

Orchestr vznikl roku 1932, k jeho šéfdirigentům historicky patřili Georges Prêtre nebo Michel Plasson. Současný šéfdirigent Sochijev se funkce ujal před deseti lety.

Na Pražském jaru čekají toulouské hudebníky dva závěrečné večery. Na tom prvním flétnista Emmanuel Pahud zahraje Koncert pro flétnu a orchestr francouzského autora z 20. století Jacquese Iberta, druhý večer bude Renaud Capuçon sólistou Dvořákova houslového koncertu. "Podle mnohých recenzentů je orchestr z Toulouse ztělesněním francouzského ideálu orchestrálního zvuku, který do popředí staví kultivovanost a průzračnost," dodává ředitel Pražského jara Roman Bělor.

 

Právě se děje

Další zprávy