Poznejte současné české skladatele. Pražské jaro uvede očekávané premiéry

Kultura Kultura
17. 5. 2018 9:38
Letošní ročník festivalu Pražské jaro připomíná sté výročí české státnosti. U této příležitosti se dramaturgie ohlíží za díly významných českých i slovenských autorů 20. století, zároveň je ale v programu víc soudobé hudby než v posledních letech. Během následujících dvou týdnů na Pražském jaru zazní deset světových či českých premiér včetně očekávaných novinek Ondřeje Adámka, Michala Nejtka či Luboše Mrkvičky.

André Previn: Kvintet pro lesní roh a smyčcové kvarteto

Světová premiéra, zahraje smyčcový Graffe Quartet s hornistou Janem Vobořilem, HAMU, 19. května

Tentýž den ve světové premiéře v sále pražské HAMU zazní Kvintet pro lesní roh a smyčcové kvarteto, jehož autorem je devětaosmdesátiletý americký klavírista a dirigent židovského původu André Previn.

Skladbu, kterou se smyčcovým Graffe Quartetem zahraje hráč na lesní roh Jan Vobořil, Previn napsal na objednávku bostonské nadace Terezín Music Foundation. Jejím cílem je udržovat odkaz skladatelů, kteří zmizeli během holokaustu, a vytvářet nová díla na jejich památku.

Nadace s Pražským jarem spolupracuje dlouhodobě, v minulosti na festivalu zazněla třeba kompozice od slovenské autorky L'ubici Čekovské v podání klavíristy Garricka Ohlssona. Pro Terezín Music Foundation dříve komponovali také v Kalifornii působící Pablo Ortiz nebo Miroslav Srnka.

Devětaosmdesátiletý André Previn je čtyřnásobným držitelem filmového Oscara, desetkrát obdržel hudební Grammy. Působil jako šéfdirigent London Symphony Orchestra nebo Los Angeles Philharmonic, vystupoval coby jazzový klavírista.

Komponování se začal naplno věnovat v posledních dekádách. Například jeho operu Tramvaj do stanice Touha dle stejnojmenné divadelní hry Tennessee Williamse při sanfranciské premiéře koncem 90. let minulého století zpívala sopranistka Renée Flemingová. Jiná díla Previn napsal pro houslistku Anne-Sophie Mutterovou.

 

Právě se děje

Další zprávy