Poznejte současné české skladatele. Pražské jaro uvede očekávané premiéry

Kultura Kultura
17. 5. 2018 9:38
Letošní ročník festivalu Pražské jaro připomíná sté výročí české státnosti. U této příležitosti se dramaturgie ohlíží za díly významných českých i slovenských autorů 20. století, zároveň je ale v programu víc soudobé hudby než v posledních letech. Během následujících dvou týdnů na Pražském jaru zazní deset světových či českých premiér včetně očekávaných novinek Ondřeje Adámka, Michala Nejtka či Luboše Mrkvičky.
Marko Ivanoviće při komponování inspirovaly osobnosti Leonarda Bernsteina či Gustava Mahlera. | Video: Pražské jaro

Marko Ivanović: Little Works

Světová premiéra, přednese švédská mezzosopranistka Katarina Karnéusová v doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu, Obecní dům, 19. května

Hned následující den, tedy tuto sobotu, na festivalu vystoupí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Marko Ivanoviće.

Dvaačtyřicetiletý autor populární rodinné opery Čarokraj, která byla na programu Národního divadla v Praze, s rozhlasovým tělesem pro Supraphon nahrál komplet symfonií Miloslava Kabeláče, dnes působí jako šéfdirigent Janáčkovy opery v Brně.

Na sobotním koncertu Ivanović ve světové premiéře uvede vlastní písňový cyklus Slovíčka (Little Words), zkomponovaný přímo pro švédskou mezzosopranistku Katarinu Karnéusovou.

"Textovou předlohu jsem hledal dlouho. Našel jsem ideální básnířku Dorothy Parkerovou, jejíž texty jsou satirické, na pomezí básně a fejetonu nebo glosy. Každá z pěti písní je pohledem na vztah muže a ženy z prvotního okouzlení a iluzí až po definitivní rozchod," líčí Ivanović, podle nějž má Katarina Karnéusová velké herecké i pěvecké dispozice. "Umožňuje jí to dávat těm rolím, které interpretuje, osobitý tvar," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy