Poznejte současné české skladatele. Pražské jaro uvede očekávané premiéry

Kultura Kultura
17. 5. 2018 9:38
Letošní ročník festivalu Pražské jaro připomíná sté výročí české státnosti. U této příležitosti se dramaturgie ohlíží za díly významných českých i slovenských autorů 20. století, zároveň je ale v programu víc soudobé hudby než v posledních letech. Během následujících dvou týdnů na Pražském jaru zazní deset světových či českých premiér včetně očekávaných novinek Ondřeje Adámka, Michala Nejtka či Luboše Mrkvičky.
Michal Müller napsal svou novinku na objednávku Pražského jara.
Michal Müller napsal svou novinku na objednávku Pražského jara. | Foto: www.muller-art.cz

Michal Müller: Passacaglia 1918

Světová premiéra, zahraje České noneto, Sál České národní banky, 20. května

Jedenašedesát let je také pražskému rodákovi Michalu Müllerovi, jehož skladba Passacaglia 1918 bude v neděli na programu koncertu Pražského jara v Sále České národní banky.

Müller vloni obdržel první cenu za kompozici Obrazy Hieronyma Bosche v lucemburské soutěži Artistes en herbe, v posledních letech zaujal též skladbami Karneval života a smrti pro violu, smyčcový orchestr a bicí nebo koncertem pro hoboj a smyčce nazvaným Zakřivená zrcadla.

Svou novinku Passacaglia 1918 napsal na objednávku Pražského jara u příležitosti stého výročí československé státnosti. "Passacaglia 1918 přestavuje opakující se model v různých podobách, stejně jako se v určité podobě opakují události, modely a stereotypy naší historie," vysvětluje Müller.

"Jinak byly změny chápány tenkrát, jinak s odstupem času a často odlišný měly dopad na životy většiny lidí v širším kontextu. Léta velkých změn mohou z dnešního pohledu v mnoha ohledech představovat řetězení kontrastů i paradoxů. A zhruba takto nějak bychom s trochou nadsázky mohli nazvat i použité kompoziční techniky v horizontální i ve vertikální struktuře mé skladby," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy