Poznejte současné české skladatele. Pražské jaro uvede očekávané premiéry

Kultura Kultura
17. 5. 2018 9:38
Letošní ročník festivalu Pražské jaro připomíná sté výročí české státnosti. U této příležitosti se dramaturgie ohlíží za díly významných českých i slovenských autorů 20. století, zároveň je ale v programu víc soudobé hudby než v posledních letech. Během následujících dvou týdnů na Pražském jaru zazní deset světových či českých premiér včetně očekávaných novinek Ondřeje Adámka, Michala Nejtka či Luboše Mrkvičky.

Zkoušíme na premiéru hobojového koncertu Jiřího Gemrota, která se koná zítra a pozítří v Obecním domě! Hraje Vilém Veverka a diriguje Tomáš Netopil. Přijďte!

Zveřejnil(a) Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK dne NaN. undefined NaN

Jiří Gemrot: Žalozpěv pro vojenské sekretářky

Světová premiéra, uvede vokální ansámbl Martinů Voices, Španělská synagoga, 20. května

Další festivalová premiéra se uskuteční v neděli, kdy ve Španělské synagoze zazní novinka jedenašedesátiletého Jiřího Gemrota.

Ten komponuje od 80. let minulého století, kdy vytvořil Letní studie pro Pražské saxofonové kvarteto nebo kompozici Bukolika pro Stamicovo kvarteto. Naposledy letos v lednu mu Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK zahrál Koncert pro hoboj a orchestr, sólistou byl Vilém Veverka.

Gemrotova nová skladba, za jejíž objednávkou rovněž stojí bostonská nadace Terezín Music Foundation, vznikla na text Jiřího Dědečka jménem Žalozpěv pro vojenské sekretářky.

Vokální ansámbl Martinů Voices povede Lukáš Vasilek, během večera v českých premiérách zazní ještě kompozice mladé izraelské skladatelky Sivan Eldarové a Američana Erica Whitacra.

 

Právě se děje

Další zprávy