Poznejte současné české skladatele. Pražské jaro uvede očekávané premiéry

Kultura Kultura
17. 5. 2018 9:38
Letošní ročník festivalu Pražské jaro připomíná sté výročí české státnosti. U této příležitosti se dramaturgie ohlíží za díly významných českých i slovenských autorů 20. století, zároveň je ale v programu víc soudobé hudby než v posledních letech. Během následujících dvou týdnů na Pražském jaru zazní deset světových či českých premiér včetně očekávaných novinek Ondřeje Adámka, Michala Nejtka či Luboše Mrkvičky.
Kompozici Luboše Mrkvičky na Pražském jaru provedl soubor Klangforum Wien. | Video: Pražské jaro

Luboš Mrkvička: For Large Ensemble, Part D

Světová premiéra, zahraje ansámbl Klangforum Wien, Studio Hrdinů, 21. května

"Skladby, které komponuji, jsou natolik ryze hudební, že je problematické spojovat je s konkrétní inspirací," předstírá letos čtyřicetiletý Luboš Mrkvička, jehož neutrálně pojmenovaný cyklus For Large Ensemble − tedy Pro velký soubor − na letošním Pražském jaru doputuje k části D.

Předchozí části vznikly před třemi lety pro pražský Orchestr Berg a vloni pro Brno Contemporary Orchestra.

Mrkvičkovu zatím poslední kompozici na přání Pražského jara provede přední současné těleso specializované na soudobou hudbu Klangforum Wien. "Vnímám ho jako jeden z nejšpičkovějších souborů na tento typ hudby, takových je po Evropě málo," podotýká autor.

"Předpokládám, že to bylo především napětí mezi moji potřebou hudbu vnímat jako jednolitý fenomén a až fyzickým potěšením z hudebního detailu, které mě asi před jedenácti lety dovedlo k prostému rozhodnutí: své skladby budu označovat jednoduše pořadovými písmeny," vysvětluje Mrkvička.

Každá skladba, respektive písmeno, tedy pro něj znamená rozvinutí nějakého hudebního nápadu v souvislosti s harmonií, dynamikou, rychlostí, hustotou, texturou či polohou.

 

Právě se děje

Další zprávy