Poznejte současné české skladatele. Pražské jaro uvede očekávané premiéry

Kultura Kultura
17. 5. 2018 9:38
Letošní ročník festivalu Pražské jaro připomíná sté výročí české státnosti. U této příležitosti se dramaturgie ohlíží za díly významných českých i slovenských autorů 20. století, zároveň je ale v programu víc soudobé hudby než v posledních letech. Během následujících dvou týdnů na Pražském jaru zazní deset světových či českých premiér včetně očekávaných novinek Ondřeje Adámka, Michala Nejtka či Luboše Mrkvičky.

Kompozice pro harfistku Janu Bouškovou z pera skladatele Lukáše Sommera zazní 26. května 2018 v Rudolfinu v české premiéře! http://bit.ly/Lukáš_Sommer

Zveřejnil(a) Festival Pražské jaro / Prague Spring Festival dne NaN. undefined NaN

Lukáš Sommer: Koncert pro harfu a orchestr

Česká premiéra, zahraje Jana Boušková v doprovodu orchestru PKF - Prague Philharmonia, Rudolfinum, 26. května

Příští sobotu se v Rudolfinu uskuteční koncert orchestru PKF - Prague Philharmonia, jenž doprovodí harfistku Janu Bouškovou. Ta se rovným dílem věnuje sólovému hraní i práci v České filharmonii.

Vloni ji zaměstnávalo uvádění vlastních harfových úprav symfonických básní ze Smetanovy Mé vlasti, teď na Pražském jaru poprvé v Česku zahraje harfový koncert, který pro ni napsal čtyřiatřicetiletý Lukáš Sommer.

"Ten koncert jsem psal s myšlenkou na staré španělské loutnové tabulatury, kterými jsem se v době vzniku díla zabýval," přibližuje Sommer, jenž je původně kytaristou. "A kytara je paradoxně blízká harfě, i postavení ruky harfistky a kytaristy je podobné. To mi pomohlo, nemusel jsem dělat tolik kompromisů," líčí autor.

Boušková si u něj skladbu objednala pro abonentní koncert německého Städtisches Orchester Bremerhaven.

"Snažím se, aby inspirace přicházela ke mně, a to se dá nejlépe udělat tím, že člověk vyladí svoji hlavu. Ta hudba nemůže být lepší, než jste vy sám, tak se snažím být spíš takový pozorovatel a průchodce energie, než bych lovil témata," dodává Lukáš Sommer.

 

Právě se děje

Další zprávy