Klavírista Kačo nemůže koncertovat, místo toho začal vydávat singly

ČTK ČTK
8. 12. 2020 17:36
Místo plánovaných a vzhledem k pandemické situaci zrušených koncertů v Praze, Zlíně a Novém Jičíně vydává klavírista a skladatel Tomáš Kačo pět singlů. Český hudebník žijící v USA měl 5. prosince poprvé účinkovat v pražském Rudolfinu.
Tomáš Kačo se v současnosti usadil v Los Angeles.
Tomáš Kačo se v současnosti usadil v Los Angeles. | Foto: Zdeňka Hanáková

V pětici singlů specificky uchopil různá hudební témata, mimo jiné ukolébavku pro novorozeného syna nebo Vánoce. Jednotlivé nahrávky Kačo postupně zveřejňuje na Spotify, Apple Music a dalších platformách.

Třiatřicetiletý absolvent prestižní Berklee College of Music, který v New Yorku hrál i ve slavné Carnegie Hall, se například písní Chtíc, aby spal Adama Michny z Otradovic vrací k české barokní tradici.

Skladba For Ludwig, Yours Elise je inspirována jednou z nejznámějších klavírních kompozic Pro Elišku od Ludwiga van Beethovena. Vychází ve dvou variantách. Vedle sólové klavírní verze se ve druhém provedení přidává Karlovarský symfonický orchestr v čele s šéfdirigentem Janem Kučerou.

Kačovu hudbu označují kritici za originální propojení klasické, jazzové a tradiční romské muziky. Kačo pochází z rodiny o 12 dětech. K hudbě ho jako pětiletého přivedl otec.

V rozhovoru, který poskytl Českému rozhlasu, Kačo vzpomínal na "rozladěné, staré, polorozbité pianino", které měli doma.

"Můj cíl je, aby za nějakou dobu označení romský nebo český klavírista zmizelo, aby zůstal jen klavírista," řekl Kačo.

Kačova skladba Marov, kterou nahrál s kontrabasistou Johnem Patituccim. | Video: CD Baby

V roce 2018 Kačo zveřejnil první CD nazvané My Home. Hostuje na něm americký jazzový kontrabasista John Patitucci, který je několikanásobným držitelem ceny Grammy, dále Ondřej Gregor Brzobohatý, Kühnův dětský sbor či Kačova mladší sestra Veronika.

Tomáš Kačo se v současnosti usadil v Los Angeles a kromě koncertování se snaží prosadit jako aranžér a skladatel filmové hudby.

Aktuálně.cz předloni přirovnalo Kačův příběh k velkofilmu. "Na jeho začátku je chudá romská rodina s dvanácti dětmi ve starém novojičínském činžáku. Příběh pokračuje konzervatoří, HAMU a nejslavnější školou soudobé hudby - Berklee College of Music v Bostonu. Následuje happy end. Hlavní hrdina vyprodá nejproslulejší koncertní síň na světě a natáčí v hollywoodských studiích. Nyní si odskočil z Ameriky do Česka dotočit své debutové album My Home," napsalo Aktuálně.cz.

Lidé v Americe jsou víc otevření k vnímání jiné kultury, to je bohatství USA, Ameriku dělají imigranti. říká Tomáš Kačo, který zahrál v Carnegie Hall | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy