Houslista Svěcený slaví šedesátku. Přestal jsem se pořád za něčím honit, říká

ČTK ČTK
8. 12. 2020 12:59
Houslista Jaroslav Svěcený říká, že na prahu šedesátky nebilancuje. Jubileum, které slaví toto úterý, ale bere jako důvod k zastavení a k promyšlení, co dělat dál.
Jaroslav Svěcený si k šedesátinám nadělil album Way of Life.
Jaroslav Svěcený si k šedesátinám nadělil album Way of Life. | Foto: ČTK

Postoje mu postupně změnila životní situace, když před dvěma lety čelil složitým zdravotním i osobním problémům. To změnilo jeho priority. "Člověk si musí uvědomit, že v určitém věku všechno v životě už taky nemusí stihnout," říká.

"Přestal jsem se pořád za něčím honit a chci se zabývat i věcmi mimo hudbu, abych neznal jenom hotel, letiště a koncertní sál. Samozřejmě bez hudby nemohu být a v době zákazu koncertů trpím, ale dříve jsem byl nastavený jen na práci, byl jsem šílený workoholik a to je teď načase změnit," vysvětluje Svěcený.

Jaroslav Svěcený.
Jaroslav Svěcený. | Foto: ČTK

Houslista a propagátor klasické hudby absolvoval operaci. Po ní mu lékař doporučil, aby přemýšlel o tom, jak sám sebe ničí vlastním životním stylem. "V tomhle jsem teď jiný člověk. Byl jsem na dně a musel jsem nějaké věci totálně změnit, ale hudba mě z toho dostala. Hudba je léčivá a housle mě vrátily zpátky," říká dnes Svěcený.

Spoluzakladatel několika českých festivalů mezi letošními dvěma vlnami pandemie koronaviru stihl vystoupení na Kláštereckých hudebních pramenech, Tónech Chodovské tvrze, Jihočeských Nových Hradech a litoměřických Žhavých strunách.

"Tyto festivaly byly naštěstí v létě, ale přišel jsem o všechny narozeninové koncerty, které jsem musel přeložit na příští rok. Takže šedesátiny budu slavit hodně dlouho. Nevím, z jakého důvodu je náš obor zakázaný, když se na našich koncertech nikdo neopíjí a publikum je ohleduplné," lituje držitel Zlaté plakety prezidenta republiky, kterou obdržel před deseti lety u příležitosti svých padesátin.

K letošním 60. narozeninám vydal dvojalbum Way of Life s filmovou a populární hudbou, swingem, jazzem i klasikou. Nahrávky natočené s dámským symfonickým orchestrem Bon Art Pops Orchestra mu pomohl vybrat producent a kamarád Richard Liegert.

"S Richardem jsme natočili desku, která má čtyři žánry, ale všechny jsou v aranžích pro housle a orchestr. Můj dědeček byl kapelník a houslista, takže mám multižánrovost v krvi," vysvětluje Svěcený.

Motiv ze Schindlerova seznamu hrají Jaroslav Svěcený s dcerou Julií Svěcenou. | Video: Bon Art Music

V minulosti vedle uvádění děl Ludwiga van Beethovena, Johannese Brahmse nebo Antonína Dvořáka spolupracoval s interprety, jako jsou Marta Kubišová, Rudolf Rokl, Petr Malásek, skupina Jablkoň, Vašo Patejdl nebo Pavel Větrovec.

Na albu Way of Life se nacházejí skladby, jež složili Paul McCartney, John Barry, Ennio Morricone, Christina Perri, Richard Rodney Bennett, Ástor Piazzolla, Elton John, Sting nebo Sergej Rachmaninov. Nechybí ani známá kompozice Schindlerův seznam od amerického tvůrce soundtracků Johna Williamse. Hudbu proslavenou Spielbergovým celovečerním snímkem upravil Svěcený pro dvoje housle a orchestr, druhé housle dotočil playbackem.

"Když jsem měl tu čest setkat se s Williamsem v USA, řekl mi, že si to neumí představit. Nahrávku však po poslechu schválil," vzpomíná Svěcený.

Znalec historie a stavby houslí, jenž byl v roce 2008 jmenován soudním znalcem v oboru smyčcové hudební nástroje, na svůj narozeninový den v pražském klubu Violino vymyslel "okénko kulturního setkávání", jak mu říká.

"Místo guláše, svíčkové nebo asijských specialit budu rozdávat kulturu. Zahraju na housle nebo bude znít reprodukovaná hudba. Lidé si v úterý odpoledne mohou za dodržení všech předpisů přijít do Krakovské ulice pro desku nebo si nechat podepsat plakáty. Vymyslel jsem vlastně takové setkání v době, kdy se lidé nesetkávají," uzavírá houslový virtuos.

 

Právě se děje

Další zprávy