Carnegie Hall i Dvořákova Praha zrušily koncerty Putinova dirigenta

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 2. 2022 8:00
Den poté, co Rusko podniklo invazi na Ukrajinu, newyorská Carnegie Hall zrušila chystané vystoupení ruského dirigenta Valerije Gergijeva. Ten je dlouhodobě znám jako spojenec prezidenta Vladimira Putina, vedl koncerty v Gruzii nebo Sýrii krátce poté, co tam intervenovala ruská armáda.
Dirigent Valerij Gergijev na snímku z roku 2016, kdy vystoupil v pražském Obecním domě.
Dirigent Valerij Gergijev na snímku z roku 2016, kdy vystoupil v pražském Obecním domě. | Foto: ČTK

Informaci přinesl server Broadwayworld.com, oficiálním důvodem jsou "nedávné světové události", sdělil mluvčí Carnegie Hall. Tam měl osmašedesátiletý Gergijev od pátku do neděle třikrát dirigovat Vídeňské filharmoniky, nakonec jej zastoupí Kanaďan Yannick Nézet-Séguin. Jako sólista navíc nevystoupí šestačtyřicetiletý ruský klavírista Denis Macujev, který v minulosti pochválil Vladimira Putina za ruskou anexi ukrajinského Krymu.

Koncert Gergijevovi již ve čtvrtek zrušil festival Dvořákova Praha. "Momentální dění na Ukrajině nemůžeme ignorovat a nechat bez reakce a projevu solidarity nejen vůči nevinným obětem nastupující války. Za festival jednáme jasně a rušíme vystoupení dirigenta Valerije Gergijeva, a to vzhledem k jeho historicky doložitelné podpoře agresivní ruské zahraniční politiky a samotného prezidenta Putina," uvedl ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář. "Situace se týká nás všech, kteří žijeme pro demokracii, byť bychom politiku od umění raději chtěli oddělovat," dodal. Gergijev měl na Dvořákově Praze vystoupit 9. září s Mnichovskými filharmoniky a violoncellistou Trulsem Mørkem.

Podle deníku New York Times se newyorská Carnegie Hall i Vídeňští filharmonikové několik dnů bránili výzvám, aby koncerty odvolali. "Kultura se nesmí stát předmětem politických sporů. Hudba je něco, co nás spojuje, ne rozděluje. Odsuzujeme všechny typy násilí a války," sdělil pouze Daniel Froschauer, houslista a člen vedení Vídeňských filharmoniků.

Po čtvrteční ruské invazi na Ukrajinu však orchestr i koncertní sál čelily zvýšenému tlaku veřejnosti. Aktivisté na Twitteru začali používat hashtag #CancelGergiev (#ZrušteGergijeva) nebo tweetovali fotky, na nichž ruský šéfdirigent pózuje s prezidentem Putinem.

Newyorčané už proti Gergijevovi demonstrovali v minulosti, například když dirigent podpořil ruský zákon proti takzvané propagaci homosexuality.

Valerij Gergijev se s Vladimirem Putinem zná od začátku 90. let minulého století, kdy budoucí ruský prezident působil na petrohradské radnici a Gergijev vedl tamní Mariinské divadlo. Už jako prezident Putin vyčlenil v přepočtu 14,2 miliardy korun na stavbu druhé budovy divadla a opakovaně se s Gergijevem setkával na společenských akcích.

V roce 2008 vedl Gergijev na Putinovo přání koncert v ruinách severogruzínského města Cchinvali, odkud ruská armáda pár dnů předtím vytlačila gruzínská vojska. Čtyři roky nato dirigent v televizním klipu podpořil Putinovu kandidaturu na prezidenta a roku 2014 otevřeným dopisem vyjádřil souhlas s anexí Krymu poté, co k tomu ruské umělce vyzvalo tamní ministerstvo kultury.

"S našimi krajany na Krymu máme společné dějiny, kulturní zázemí, duchovní kořeny i základní hodnoty a jazyk. Chceme, aby i oni měli naději na zářnou budoucnost, a proto plně podporujeme pozici prezidenta Ruské federace," stálo v dopisu. Krátce poté Gergijev v interview pro týdeník Argumenty i fakty označil projevy západoukrajinských politiků domáhajících se navrácení Krymu za "pouhá fašistická hesla" a dodal, že nemají žádnou hodnotu, neboť je "vykřikují lidé, kteří ztratili kontrolu nad svojí zemí".

Roku 2016 dirigoval Gergijev Rusy zorganizované vystoupení v syrské Palmýře. Konalo se symbolicky v ruinách amfiteátru, kde Islámský stát o několik měsíců dříve popravoval zajaté Syřany a který posléze dobyly vládní jednotky syrského prezidenta Bašára Asada podporované právě ruským letectvem.

Kromě New Yorku nyní Valerij Gergijev čelí kritice také v italském Miláně, kde má v polovině března dirigovat Čajkovského operu Piková dáma. Ve čtvrtek večer společně vystoupili milánský starosta Giuseppe Sala a Dominique Meyer, šéf tamního operního domu La Scala. Vyzvali dirigenta, aby ruskou invazi odsoudil, napsal deník Corriere della Sera. "Pokud to neudělá, budeme nuceni spolupráci oželet," pohrozil starosta.

V pátek odpoledne mnichovský starosta Dieter Reiter dal Gergijevovi tři dny na to, aby dirigent odsoudil invazi na Ukrajinu. Pokud tak neučiní, "budeme nuceni s ním ukončit smlouvu", citovala Reitera bavorská rozhlasová stanice BR24.

Ultimátum platí do pondělí 28. února. Gergijev je od roku 2015 šéfdirigentem Mnichovských filharmoniků.

 

Právě se děje

Další zprávy