Terminátor se mu zdál jako noční můra. Cameron v boji s Hollywoodem stále vítězí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
16. 8. 2024 13:12
Pouze snímky Stevena Spielberga v součtu utržily víc, ten na to ale také potřeboval o poznání více titulů. James Cameron, který tento pátek slaví 70. narozeniny, je komerčně nejúspěšnějším hollywoodským režisérem všech dob, takřka synonymem termínu blockbuster. Natočil tři ze šesti nejvýdělečnějších filmů: oba díly sci-fi Avatar i drama Titanic.
Arnold Schwarzenegger ve filmu Pravdivé lži.
Arnold Schwarzenegger ve filmu Pravdivé lži. | Foto: 20th Century Fox

Pravdivé lži

Než se James Cameron stal tvůrcem dvou umanutých projektů, které zabraly poslední dvě dekády jeho kariéry, než se z něj stal jakýsi zvláštní Hollywood uvnitř Hollywoodu, natočil snímek, jenž vznikl spíše náhodou než skrze původní tvůrčí vizi.

Akční komedie Pravdivé lži se inspirovala francouzským snímkem La totalle ze začátku 90. let. A Camerona s ním seznámil Schwarzenegger, který po nedoceněném komerčním debaklu Poslední akční hrdina hledal trochu novou polohu.

Lehce prkenná hora testosteronu už nemohla spoléhat jen na své specifické charisma, na schopnost dokonale prodat svou tvář před kamerou, tedy na to, co z něj učinilo jednu z posledních velkých hollywoodských hvězd.

V Pravdivých lžích hraje obyčejného chlapíka předstírajícího běžný rodinný život, zatímco je špičkovým agentem. Role ho donutila například tančit tango. Vzal to jako obvykle vážně, takže tuto sekvenci trénoval déle než účastníci StarDance. A po šesti měsících se cítil připraven.

Pravdivé lži však zároveň nebyly jen nějakou menší akčně-komediální odbočkou v Cameronově kariéře, jednalo se o první snímek s rozpočtem překračujícím 100 milionů dolarů. Rekordy nicméně netrhal, šlo "až" o třetí nejúspěšnější film roku 1994 po Lvím králi a Forrestu Gumpovi.

 

Právě se děje

Další zprávy