Ivan Trojan je Bůh. Rád si upravuje role, své postavy má tendenci vylepšovat

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
28. 6. 2024 6:41
Proslavila ho role ve filmu Samotáři, v televizi podal dosud vrcholný výkon v nedávném Podezření a svého sedmého Českého lva získal za Šarlatána. Ivan Trojan, jeden z nejoblíbenějších českých herců, tuto neděli slaví šedesátiny. Na právě začínajícím karlovarském festivalu dostane cenu za přínos. Je to příležitost zrekapitulovat jeho dosavadní dráhu.
Ivan Trojan na zahájení karlovarského festivalu v roce 2023.
Ivan Trojan na zahájení karlovarského festivalu v roce 2023. | Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia.cz

Ve Varech

O deset let později oblíbený herec a sedminásobný držitel Českého lva slaví šedesátiny a opět dostal netradiční dárek. Dramatik Petr Zelenka mu na míru napsal monodrama Žáby, ve kterém Ivan Trojan letos coby jediný aktér rozdává "dárky" spíše publiku.

Jeho jubileum připadá na tuto neděli 30. června, druhou oslavu ale zažije následující sobotu 6. července, až na závěrečném večeru karlovarského festivalu převezme cenu za mimořádný přínos kinematografii. "Ivan Trojan je můj kamarád, takže by si někteří mohli myslet, že je v tom nějaká protekce. Ale on patří nejen k nejobsazovanějším českým filmovým a divadelním hercům, ale je držitelem sedmi Českých lvů a čtyř nominací. Jednu má i za film Karamazovi," zdůvodnil ocenění prezident festivalu Jiří Bartoška.

Trojan ve Varech už 3. července představí právě monodrama Žáby, a to v Karlovarském městském divadle.

 

Právě se děje

Další zprávy