Zemřel promotér Michael Lang, jeden z pořadatelů Woodstocku

AP
9. 1. 2022 20:10
Zemřel promotér Michael Lang, jeden z pořadatelů Woodstocku

Ve věku 77 let zemřel americký koncertní promotér Michael Lang, jeden z pořadatelů slavného hudebního festivalu Woodstock z roku 1969. S odvoláním na rodinu o tom informovala agentura AP.

Akci označovanou za "tři dny míru a hudby" v létě 1969 uspořádal Lang se třemi kolegy. Toho času vrcholila americká válka ve Vietnamu a čím dál více mladých Američanů hledalo v rockové hudbě svobodu a protiváhu k tehdejšímu způsobu života. Na festivalu vystoupilo přes 30 účinkujících včetně kytaristů Jimiho Hendrixe a Carlose Santany nebo kapel The Who a Jefferson Airplane, účast bývá odhadována na zhruba 400 tisíc lidí, doplňuje agentura AP.

Lang vzpomínky shrnul v knize nazvané Woodstock: Příběh zrodu legendárního festivalu míru a hudby, kterou před 11 lety vydalo nakladatelství Mladá fronta. Akci se pokusil znovu oživit v letech 1994, 1999 a naposledy před třemi roky u příležitosti 50. výročí, to už se mu ale nepodařilo. Od 70. let pracoval jako manažer, mimo jiné zastupoval zpěváka Joea Cockera. V hraném filmu Zažít Woodstock z roku 2019 režiséra Anga Leeho jej hraje Jonathan Groff.

 

Právě se děje

Další zprávy