Zemřel textař Eduard Krečmar, autor hitů pro Gotta či Neckáře

ČTK ČTK
23. 10. 2023 8:46
Ve věku 81 let tuto neděli po dlouhé těžké nemoci zemřel textař a libretista Eduard Krečmar, autor hitů pro hvězdy české populární hudby. Otextoval písně Karla Gotta, Petra Nováka, Jitky Zelenkové či Mikiho Volka. S Pavlem Vrbou napsal recitál Listy důvěrné pro Martu Kubišovou, Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře v divadle Rokoko.
Textaři Pavel Vrba a Eduard Krečmar.
Textaři Pavel Vrba a Eduard Krečmar. | Foto: ČTK

O úmrtí informoval moderátor Martin Hrdinka. "Napsali jsme spolu úspěšné muzikály Jack Rozparovač a Don Juan a prožili mnoho krásných dní. Jeho texty slýcháme ze všech rádií každý den a bude tomu tak ještě dlouho, protože jich napsal hodně," sdělil Hrdinka.

Na Ochranném svazu autorském má Krečmar zaregistrovaných 1684 textů. Mezi ty nejznámější patří Až na vrcholky hor, Boty proti lásce, Malinká či Jen se hádej. Nejčastěji spolupracoval se skladatelem Angelem Michajlovem.

Psal také texty písní k filmům - Bylo čtvrt a bude půl, Metráček, Tvář pod maskou, Údolí krásných žab či Zlatovláska. Věnoval se i tvorbě pro děti, zejména na nahrávkách se skladatelem Zdeňkem Bartákem, a divadlu.

Svými texty opatřil divadelní muzikály - Pomáda, Babylónská věž, Náměsíční sonáta, Klec bláznů, Kristián či Kocour v botách. Byl také autorem českých textů k animovaným filmům Lví král, Pocahontas či Shrek.

Krečmar rovněž patřil ke spoluzakladatelům české rokenrolové skupiny Sputnici, kde zpíval. V roce 2015 získal Zlatou cenu OSA za přínos české hudbě.

Pražský rodák Krečmar po maturitě na gymnáziu pracoval jako dělník a amatérsky vystupoval se skupinou Sputnici. Potom studoval Vysokou školu ekonomickou, avšak studia nedokončil. Od roku 1965 byl profesionálním textařem na volné noze.

 

Právě se děje

Další zprávy