Ceny Anděl: Desku roku natočil Stypka, uspěli Ewa Farna nebo Smack

Kultura Kultura
27. 4. 2022 23:07
Nejlepší loňské album vydal hudebník, který z roku 2021 zažil jen deset dnů. Písničkář David Stypka zemřel 10. ledna jedenačtyřicetiletý, po dvou letech boje s rakovinou slinivky, na komplikace spojené s nemocí covid-19. Jeho posmrtná deska Dýchej tuto středu získala tři ceny Anděl včetně té pro album roku. Stypka byl též vyhlášen nejlepším sólovým interpretem. Skladbou roku je jeho song Farmářům.
Jaroslav Uhlíř na snímku z roku 2018.
Jaroslav Uhlíř na snímku z roku 2018. | Foto: Lukáš Bíba

Síň slávy

Do síně slávy byl uveden šestasedmdesátiletý skladatel a zpěvák Jaroslav Uhlíř. "Patří k tvůrcům se vzácným darem psát písně, jež oslovují posluchače hned na první poslech. Z jejich duše cítíme upřímnou laskavost, lidskost a jemný úsměv. Tedy vlastnosti, které dělají náš život krásnější," konstatovala porota.

"Dobrý večer, to to tedy trvalo," řekl Uhlíř, když přišel na jeviště. Oceněn byl v den, kdy měl zároveň svátek. Většinu času za něj mluvila manželka Helena Uhlířová. "Na tomto místě by s ním měl stát Zdeněk Svěrák, který to s ním vydržel tolik let. Myslím, že se daří pokračovat v lince Hašler, Voskovec a Werich, Suchý a Šlitr. Ráda bych poprosila, aby tento večer byl i zamyšlením mladých interpretů nad tím, kdo se toho ujme dál, až my nebudeme jezdit," vyzvala Uhlířová. Ceremoniál skončil krátce po jedenácté hodině večer.

 

Právě se děje

Další zprávy