Trutnov Open Air pokračuje, ve čtvrtek zahrál Iggy Pop

ČTK ČTK
19. 8. 2011 9:45
Návštěvníci se dočkají také bubeníků The Dhol Foundation nebo obnovené Tiché dohody

Trutnov - V trutnovském areálu Na Bojišti pokračuje mezinárodní Open Air Music Festival, který je nejstarší českou rockovou přehlídkou pod širým nebem.

Po čtvrtečním vystoupení letošních hlavních hvězd, amerického punkového zpěváka Iggyho Popa a kapely The Stooges, na třech scénách pokračuje koncerty řady kapel - vystoupí například španělští The Locos a domácí skupiny Tata Bojs, Charlie Straight či Monkey Business.

Během víkendu se pak návštěvníci mohou těšit na bubeníky The Dhol Foundation či obnovenou Tichou dohodu.

Čtěte také:

Východočeský Woodstock opět otevírá své brány
Kdo zahraje v srpnu na hudebních festivalech?

Iggy Pop se svými vrstevníky z obnovené kapely The Stooges vystoupili v areálu Na Bojišti ve čtvrtek hodinu před půlnocí a beze zbytku dostáli své pověsti ostrých hochů. Vyzáblý Pop jako obvykle na scénu vyběhl svlečený do půl těla a se svými spoluhráči publiku nabídl přes hodinu trvající smršť hitů.

Začali zostra hitovkou Raw Power ze stejnojmenného bezmála čtyři desítky let starého alba. Tančící Pop nevnímal, že z publika na scénu přiletělo několik kelímků s pivem, které ho zkropilo, když poté zpíval úvodní hit z téže desky nazvaný Search and Destroy.

Foto: ČTK

Na scénu pak pozval lidi z trutnovského "kotle" a pódium zaplnily desítky zmítajících se, skákajících a křičících vlasatých postav.

Když Iggy po více než hodině plné zpěvu, rozevláté gymnastiky a bezprostředního kontaktu s tančícími posluchači opouštěl scénu, odváděl ho třesoucího se zimou i únavou a zabaleného do ručníku zákulisím mezi tleskajícími diváky a muzikanty z domácích kapel jeho manažer.

Pop si přes očividné vyčerpání neodpustil potřesení rukou s lidmi podél koridoru střeženého ochrankou.

Havel letos nedorazí

Neformálně byl festival zahájen již ve středu, program na hlavní scéně v pátek zahájila kapela Garage s frontmanem Tonym Ducháčkem. Poté vystoupila skupina Neruda.

Vystoupení Iggyho Popa sledovaly tisícovky posluchačů, v areálu Na Bojišti však letos zřejmě bude chybět jeden z jeho pravidelných návštěvníků, exprezident Václav Havel. Návštěvníkům festivalu jeho "náčelník", jak jej titulují organizátoři, alespoň napsal omluvný dopis.

Letošní ročník festivalu si naopak den po svých padesátinách nenechal ujít ministr obrany a senátor Alexandr Vondra. Do Trutnova přijel krátce před začátkem vystoupení Iggyho Popa a netajil se náklonností k festivalu a jeho atmosféře. "Už jsem tady dlouho nebyl a jsem rád, že se mi to zase po dlouhé době podařilo," řekl Vondra po příjezdu novinářům.

Zahrají ještě The Dhol Foundation

Festival potrvá do neděle. Vystoupí na něm například indičtí a pákistánští bubeníci z kapely The Dhol Foundation působící v Británii. Vůbec poprvé se před trutnovským publikem představí symfonický orchestr Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně pod vedením Martina Mazánka.

Po osmi letech zde před posluchače předstoupí obnovená kapela Tichá dohoda kytaristy Dana Šustra a zpěvačky Blanky Šrůmové.

 

Právě se děje

Další zprávy