Východočeský Woodstock opět otevírá své brány

Jakub Novák
17. 8. 2011 11:50
Iggy Popem a dalšími se Trutnov definitivně loučí s areálem "Na Bojišti"

Praha - Letní amfiteátr "Na Bojišti" v těchto dnech opět otevře své brány kultovnímu a v našich podmínkách zcela ojedinělému podniku, jemuž se po právu přezdívá "východočeský Woodstock" - festivalu Trutnov Open Air.

Festival je typický svou neuvěřitelnou atmosférou a ojedinělým geniem loci, které Bojiště má. Ostatně tamější půda je již přes dvacet let každoročně živena onou všeobjímající "láskou, mírem a dobrou náladou".

Dobře o tom vypovídá i to, že mnoho lidí do Trutnova nejezdí ani tak kvůli kapelám (jejichž složení se popravdě zase o tolik neliší od ostatních festivalů - ačkoliv výjimky se samozřejmě najdou), ale právě kvůli atmosféře, kterou jinde nezažijete. Festival si stále drží indiánský nádech i všudypřítomný odkaz disentu, z jehož kořenů celá akce původně vzešla.

Čtěte také:
Kdo zahraje v srpnu na hudebních festivalech?

Jakmile se duchu "východočeského Woodstocku" otevřete, bude vám jedno, jaké je počasí i to, kolik práce vás čeká po návratu.

Letošní ročník je věnován organizaci Amnesty International, zesnulému zpěvákovi skupiny The Doors Jimu Morrisonovi a indiánským bojovníkům od města Tippecanoe, kteří byli před dvěma sty lety pobiti americkou armádou.

Celá akce neoficiálně započne se středečním západem slunce, kdy se festivalovou "hospodou" rozezní hudba undergroundové Půlnoci, založené Milanem Hlavsou a některými členy Plastic People of the Universe.

Praotec punku a "ti druzí"

Hlavní hvězdou letošního festivalu, kterou mohli návštěvníci vidět již na loňských Colours of Ostrava, je praotec punku Iggy Pop a The Stooges. Má se dokonce jednat o jeden z jejich posledních koncertů, takže kdo chce vidět živelné vystoupení tohoto "nesmrtelného" hudebníka, má o důvod víc, proč na Trutnov dorazit.

Z ostatních kapel pak stojí za zmínku určitě ještě ska-punkoví The Locos, bývalý člen kapely Korn, Brian „Head" Welch, s kapelou, trutnovskými návštěvníky oblíbená bubenická formace The Dhol Foundation, obě kapely, které vznikly rozštěpením původní formace N.O.H.A., nebo jamajského rastamana Luciana.

K tomu vás čeká také nepřeberné množství tuzemských kapel, z nichž mnohé jste už na některém z festivalů, pokud jste samozřejmě letos někam vyrazili, už slyšeli.

Příjemnou zprávou pro všechny, kteří si doposud neopatřili lístek je, že na rozdíl od ostatních festivalů si za jeho pořízení na místě nebudou nic připlácet. Za lístek na všech pět dnů zaplatíte 1080 korun.

Disent a Plastic People of the Universe jsou s Trutnovem nerozlučně spjati.
Disent a Plastic People of the Universe jsou s Trutnovem nerozlučně spjati. | Foto: Pamět a dějiny/ABS

Festivalová minulost a budoucnost

Historie festivalu sahá až do roku 1987, kdy tehdejší akci, konající se ve Volanově u Trutnova, rozehnala komunistická Státní bezpečnost. Po revoluci se festival přemístil do současného působiště, jehož budoucnost je však již několik let poměrně nejistá, vzhledem k plánované výstavbě - festival již dokonce začal hledat nové místo, které bude od příštího roku zřejmě již definitivně potřebovat.

Jedno ze svých specifik však letošní ročník, oproti těm minulým, ztratil. Od svých počátků funguje bez sponzorů - veškeré finance byly získávány z prodeje vstupenek, od pivovaru i stánkařů. Jak ale uvedl on-line deník Týden.cz, letošní ročník se rozhodl podpořit miliardář Zdeněk Bakala a organizátoři jeho dar přijali. Je pravděpodobné, že za touto finanční injekcí stojí nejspíše "přímluva" festivalového "náčelníka" Václava Havla.

 

Právě se děje

Další zprávy