Recenzenti Aktuálně.cz tipují nejlepší desky roku 2014

Luboš Vedral Kultura Jiří Kropáček Luboš Vedral, Kultura, Jiří Kropáček
19. 12. 2014 16:35
Podívejte se, jak tipovali jednotliví respondenti v anketě Aktuálně.cz o nejlepší světovou desku roku 2014.

Grafika - Hlasovali: Karel Veselý, Benjamin Slavík, Dominik Zezula, Pavel Zelinka, Andrea Šafářová, Tomáš Turek, Luboš Vedral, Michal Bystrov, Marek Pros.

Podívejte se na jejich tipy na nejlepší desky roku 2014.

Karel Veselý, Benjamin Slavík, Dominik Zezula, Pavel Zelinka, Andrea Šafářová, Tomáš Turek, Luboš Vedral, Michal Bystrov, Marek Pros

Suzanne Vega: Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles.
Suzanne Vega: Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles. | Foto: Aktuálně.cz

Michal Bystrov

1. Suzanne Vega: Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles
Tohle je podle dlouhé době zase jedno opravdu silné album zpěvačky a skladatelky, která v minulé dekádě tak trochu zabloudila. Nevím, jestli všechny její nové písně chápu, je mi však jasné, že se k nim budu vracet. Povedla se i závěrečná pocta Václavu Havlovi – dojemná, ale nepatetická.

2. Jack White: Lazaretto (recenze)
Jako když do haldy desek hodíte granát a on je všecky rozmetá. Tak působí v hromadě letošních novinek tento výplod běsné mysli Jacka Whitea. Lazaretto je blázinec postavený kdesi v odlehlém koutě Louisiany, obklopený aligátory a duchy mrtvých bluesmanů. Moderní, leč neuchopitelný bez znalosti věcí minulých.

3. Tom Petty: Hypnotic Eye
Heartbreakers Toma Pettyho neudělali nic jiného, než že natočili další přímočaře rockové cédéčko, z jedné vody načisto, tak, jak to umějí nejlépe. Jenže vystřelit ve čtyřiašedesáti na první příčku hudebních žebříčků s neuhlazeným rock’n’rollem je fakt velká anomálie. Zvlášť když má nádech dávno odkvetlé psychedelie…

4. Leonard Cohen: Popular Problems
Na předchozím albu Old Ideas meditoval kanadský básník a písničkář o sobě, svém stárnutí a ironicky komentoval své prohry (ať už jde vztah s ženami, či s Bohem). Popular Problems se dívají víc kolem sebe, a snad proto jsou temnější, ostřeji řezané. Je tu i pár neodolatelných melodií: Slow, Did I Ever Love You, My Oh My.

5. Bob Dylan & The Band: The Basement Tapes RAW
Přestože jde hlavně o dárek pro skalní fanoušky, „sklepní pásky“ Boba Dylana mají také ohromnou dokumentární hodnotu. S půlstoletým odstupem to do sebe celé zapadá: zničující let Dylanovy komety, vyhoření, poslední zážeh v podobě těchto bezmála sto padesáti písní a potom dlouhé mlčení. Tehdy v tom ale Bobovi příznivci museli mít slušný hokej.

6. Johnny Cash: Out Among The Stars
Kdo by to řekl, že se v pozůstalosti po „muži v černém“ najde kompletní studiové album, na které se jaksi zapomnělo, ačkoliv patří k silným momentům jeho pozdní kariéry? Ne že by se z něj museli všichni pominout, je to však doklad, že Cashovo údajně hluché období bylo ve skutečnosti lepší, než jak ho většina kritiků líčí.

7. Annie Lennox: Nostalgia
Trochu mě trápí, že když zpěvačka formátu Annie Lennox natočí album písní z repertoáru Billie Holidayové, Duke Ellingtona či Hoagyho Carmichaela, prošumí to, jako by se tak solidní desky objevovaly na pultech music shopů v jednom kuse. Někdejší polovička dua Eurythmics neudělala nic špatného: decentně, a přitom sebejistě, připomněla skladby, o kterých si myslí, že za to stojí. Bývaly doby, kdy takovou nahrávku museli mít v diskografii všichni velcí interpreti. Proč by se ty časy nemohly vrátit?

8. Paul Rodgers: The Royal Sessions
Zpěváků, kteří dokáží se vším všudy – tedy s citem, vášní a potřebným hlasovým rozsahem – interpretovat soulové hity, je proklatě málo. Poslední, kdo se s tímto žánrem dobře popasoval, byl Seal na svém albu Soul. Paul Rodgers je rovněž Brit, a přece mu letité šlágry z produkce amerických firem Stax a Motown svědčí víc než komerčně úspěšnější spojení s rockovou skupinou Queen.

9. The Secret Sisters: Put Your Needle Down
Překvapení roku: dvě mladé a naprosto neznámé sestry z Alabamy se pod vedením producenta T-Bone Burnetta dočkali málem tak dobré desky jako Robert Plant s Alison Kraussovou. Spojení tradičního bílého country blues s žánrem Americana ze šedesátých let a postmoderním rockovým vazbením slaví v USA úspěchy už nejméně dvě dekády a nezdá se, že by se posluchačům přejídal.

10. R.E.M.: Unplugged: The Complete 1991 And 2001 Sessions
Čirá radost. Zatímco Unplugged skupiny R.E.M. z roku 1991 je dnes už klasikou (včetně nečekaného hitu Love Is All Around), akustický koncert Michaela Stipea a spol. z května 2001 bude pro leckoho příjemným překvapením. Za deset let se hměnilo a je zajímavé, že ačkoliv se druhá session natáčela týden po vydání chladně přijatého alba Reveal, písničky z něj působí v komorním pojetí velmi přirozeně.

 

Právě se děje

Další zprávy