Strhující utrpení Nine Inch Nails otevře Forum Karlín

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 6. 2014 17:42
Legenda industriálního rocku zahraje jako první kapela v nově vybudovaném sále Forum Karlín.
Trent Reznor, jediný stálý člen Nine Inch Nails.
Trent Reznor, jediný stálý člen Nine Inch Nails. | Foto: Profimédia

Praha - Metropole získává nový multifunkční sál Forum Karlín. Otevře jej ve středu 11. června koncert industriální legendy Nine Inch Nails, o den později se tam představí kapela Kosheen.

"Příští týden se zde koná mezinárodní urbanistická konference reSite a v srpnu tu vystoupí kapela Queens of the Stone Age. Na podzim do Fora Karlín zavítá zpěvačka Lara Fabian a festival Struny podzimu," řekl ředitel společnosti Forum Karlín Ondřej Špalek.

Trent Reznor se vrací po sedmi letech

Nine Inch Nails v čele s charismatickým zpěvákem a skladatelem Trentem Reznorem představí v Praze zejména album Hesitation Marks, které vyšlo loni. Kapela je vydala po přestávce, kterou si dala po turné nazvaném Wave Goodbye.

Nine Inch Nails: "Came Back Haunted" (2013)
Nine Inch Nails: "Came Back Haunted" (2013)

"Aktuální deska NIN je úplně stejná, jako všechno, co dosud Reznor vytvořil. Lépe řečeno - není stejná zvukově, ale ideologicky. Chybí na ní větší množství řezavých kytar, produkce je spíš minimalistická, postavená na studených elektronických beatech a přepjatém vokálním projevu. Jinak je ale všechno při starém, téměř padesátiletý Reznor se pořád chová stejně, jako se choval na začátku své kariéry. Pořád trpí, i když už vlastně nikdo netuší, kde je příčina jeho utrpení," napsal v recenzi na Aktuálně.cz Jiří Špičák.

Nine Inch Nails vznikli v roce 1988 v Clevelandu a jsou považováni za průkopníky v hudebním průmyslu a velmi znatelnou měrou se podíleli na vývoji elektronické hudby. Album The Slip nabídli Nine Inch Nails v roce 2008 zcela zdarma prostřednictvím internetu. Jejich nahrávky, mezi které patří platinou ověnčené tituly jako Pretty Hate Machine (1989), Broken (1992), The Downward Spiral (1994) a With Teeth (2005) patří mezi revoluční digitální produkce.

Kapela prodala více než 30 milionů alb po celém světě a sérii singlů, z nichž se mnohé staly rádiovými hity jako například The Hand That Feeds, Only, Every Day Is Exactly the Same nebo Survivalism.

Nine inch nails
Nine inch nails

Do Prahy se Reznor a jeho nová parta vracejí po čtyřech letech. Premiéru před českými fanoušky zažili v roce 1994 v pražské Lucerně. Druhé vystoupení v roce 2007 v pražském Edenu považovali mnozí rockeři za jeden z vrcholů hudební sezony.

Reznor spolupracoval také například s Marilynem Mansonem, režisérem Oliverem Stonem nebo zpěvačkou Tori Amos. Podílel se i na soundtracku k filmu Lost Highway Davida Lynche. Společně s Atticusem Rossem získali Oscara za hudbu k filmu Davida Finchera The Social Network.

Nová hala pro tři tisíce lidí

Hala má kapacitu až tři tisíce míst. Pronájem haly bez služeb pořadatele akcí vyjde na 200 tisíc korun za 24 hodin, za služby typu ochranky, hasičů či úklidu zájemci připlatí dalších 100 tisíc korun.

"Počítáme s pořádáním osmdesáti až sto akcí ročně. Ze sedmdesáti procent to budou hudební produkce, zbylých třicet pak přehlídky, kongresy nebo natáčení televizních pořadů," řekl provozní ředitel projektu Štěpán Svoboda. Návratnost investice vedení společnosti odhaduje na 15 až 20 let v závislosti na vývoji trhu.

Stavební práce na projektu byly zahájeny v srpnu 2012. Projekt za miliardu korun financuje Bakala jako soukromá osoba. Autory staveb jsou pražský ateliér AED project a známý španělský architekt Ricardo Bofill.

 

Právě se děje

Další zprávy