Ozzy si s přáteli zavzpomíná na Black Sabbath

Kultura Kultura
5. 6. 2012 17:15
Koncertní projekt Ozzy & Friends náhradil turné Black Sabbath
Foto: ČTK

Praha - Sjednocení legendárních Black Sabbath v původní sestavě mělo být pro fanoušky kapely koncertní akcí roku. Rakovina kytaristy Tonyho Iommiho a neshody s bubeníkem Billem Wardem však jejich sen narušily a znouzectností za zrušené turné se stalo nahrazení dohodnutých vystoupení projektem Ozzy & Friends. Ten odehraje také středeční koncert v pražské O2 Aréně.

Ačkoliv s ním Ozzy Osbourne prezentuje řadu sabbatovských hitů jako je Fairies Wear Boots, Iron Man, N.I.B., Paranoid, War Pigs a další, z původní sestavy už zůstal jen známý zpěvák, jehož hlas na svá nejlepší léta dnes jen matně vzpomíná, a baskytarista Geezer Butler.

Foto: Aktuálně.cz

Vůdčí postava heavy metalových průkopníků - kytarista Tony Iommi - sice s rakovinou lymfatických uzlin ještě odehrál koncert v domovském Birminghamu, léčba chemoterapií mu však nedovoluje cestovat.

Po Ozzyho boku se tak představí jeho bývalý doprovodný kytarista Zakk Wilde, jehož současná kapela Black Label Society vzala také roli předskokanů, nebo Slash - původní člen dnes pochybně fungujících Guns N' Roses.

Black Sabbath alespoň studiově

V době oznámení informace, že Black Sabbath v Praze vlastně nevystoupí a vstupenky platí na Ozzyho s přáteli, měli fanoušci šanci využít možnosti vrácení peněz. Na zpěvákova sólová vystoupení se v posledních letech snesla vlna kritiky a nejen metalovými komunitními servery se nesla informace, že Ozzy dnes dokáže maximálně odhalekat ikonickou odrhovačku Paranoid.

Přesto k hromadnému vracení lístku nedošlo. „Lidé mají o koncert, na kterém díky účasti Butlera uvidí 50 procent sestavy Black Sabbath, nadále zájem. Vědí, že uslyší mnoho jejich hitů," vysvětluje situaci Petr Novák z pořadatelské agentury Live Nation.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Aktuální projekt fungující jen díky nostalgii a takřka psí oddanosti metalových fanoušků je jen jakýmsi doplněním reunionu Black Sabbath v původní sestavě, jejichž plnohodnotnému nicméně návratu málokdo věří. Minimálně ten studiový však je na dosah.

Osbourne totiž nedávno sdělil, že kapela má pro chystané album připravených již patnáct písniček. „Ještě není jasné, zda všechny na naší nové desce skončí, protože nepřestáváme dál psát a očekáváme, že vzniknou i nějaké další. Vypadá to, že naše nové album vyjde příští rok a mělo by se podle toho také jmenovat - 2013," podotkl.

Foto: Aktuálně.cz

Věčná legenda s komickou figurkou za mikrofonem

Už první eponymní album Black Sabbath vydané stylově v pátek třináctého (13. února 1970) zaznamenalo ohromný úspěch. A hned druhé - Paranoid s hity War Pigs či Iron Man - je katapultovalo do první ligy britského rocku. Temná valivá hudba s mystickými texty vyplnila vakuum mezi rozjásanými hippie bandy a okamžitě si našla příznivce.

Rozjel se kolotoč koncertů a nahrávání, mýtická estetika a hraní na temnou strunu zase začalo přinášet první následovníky. Díky novým možnostem nahrávací techniky a propracovávání stylu vznikla alba Masters Of Reality (1971), Sabbath Bloody Sabbath (1973, jako host si zde zahrál i Rick Wakeman z Yes) a Sabbotage (1975).

Rubem slávy byla rostoucí únava muzikantů a nesnášenlivost řešená spoustou kokainu a hektolitry alkoholu. Nečekaným problémem se ukázala být i hororová stylizace - byť členové Black Sabbath nebyli přívrženci náboženských sekt či kultů, jen využili stylizace do hororu, science fiction, fantasy a comicsů - začala se množit obvinění z propagace satanismu, ohrožování dobrých mravů a špatného vlivu na mládež.

V roce 1978 unavenou kapelu (po dočasném návratu) natrvalo opustil Ozzy Osbourne. U mikrofonu se vystřídali Ronnie James Dio, Ian Gillan či Glen Hughes a kapela to se střídavými úspěchy táhla dál. Počátku 90. let byly nesváry mezi původními členy postupně zapomínány a došlo i k několika příležitostným společným vystoupením a pak i obnovení Black Sabbath v původní sestavě.

Ozzymu se na sólové dráze dařilo a daří poznání lépe než domovské kapele s jinými zpěváky, ale postupně se začala čím dál víc projevovat únava zdevastovaného těla a některé koncerty končívaly neslavně. Pro mnohé už je spíš legrační a zmatenou figurkou z reality show The Osbournes na MTV a o mnoho lépe na tom asi nejsou ani jeho spoluhráči, kterým je rovněž okolo šedesáti let.

 

Právě se děje

Další zprávy