Black Sabbath hráli opět spolu, bojují však s rakovinou

Kultura Kultura
23. 5. 2012 14:23
Slavná heavymetalová skupina hraje opět společně, turné ale narušila rakovina Iommiho
Foto: Aktuálně.cz

Birmingham - Legendární heavymetalová skupina Black Sabbath má za sebou první koncert po sedmi letech, který odehráli v nekompletní původní sestavě. Fanouškům v Birminghamu na pódiu chyběl pouze bubeník Bill Ward, ten totiž účast odmítl. Největší hity Black Sabbath proto zahráli tři ze čtyř hudebníků, kteří v roce 1969 skupinu založili - frontman Ozzy Osbourne, kytarista Tony Iommi a baskytarista Geezer Butler.

Billa Warda za bicími v Birminghamu nahradil Tommy Clufetos, který běžně koncertuje s Ozzym Osbournem. Názory na to, proč Ward odmítl s Black Sabbath vystoupit, se různí. Zatímco bubeník tvrdí, že byl požádán o účast jen u pouhých tří písní, baskytarista Geezer Batler tvrdí něco jiného. Podle něho Ward požadoval nereálně vysokou odměnu za to, že se společně s Black Sabbath objeví na Download festivalu, který je další zastávkou slavných Britů. "Nakonec jsme se smířili s tím, že uděláme Download bez Billa, ale doufáme, že ještě změní názor a alespoň se tam objeví," vysvětlil Butler BBC.

Neúčast bubeníka ale není jedinou věcí, která Black Sabbath trápí. Na koncertu v domácím Birminghamu vystoupil i Tony Iommi, jenž stále bojuje s rakovinou. "Tony byl hrdina - jste tou nejlepší medicínou, kterou mohl dostat," oslovil fanoušky Geezer Butler na svých internetových stránkách.

Právě nemoc Tonyho Iommiho ovlivnila také podobu dalších koncertů skupiny. Kytarista je nucen podstoupit chemoterapii, což mu znemožňuje cestovat. To se dotklo se také chystaného vystoupení v Praze, kdy místo Black Sabbath 6. června 2012 do pražské O2 arény dorazí Ozzy a jeho přátelé (Ozzy&Friends). Na jevišti se tak objeví například Slash nebo Zakk Wylde, bývalý člen Ozzyho doprovodné kapely.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy