Koncert Black Sabbath nahradí projekt Ozzy & Friends

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 2. 2012 12:35
Kytarista Tony Iommi se bude léčit z rakoviny
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Koncert Black Sabbath plánovaný na 6. června do pražské O2 arény vzhledem ke zdravotním potížím Tonyho Iommiho nahradí projekt Ozzy & Friends. Zakladatel kapely a kytarista Iommi bude v té době pokračovat v léčení rakoviny lymfatických uzlin. 

Vstupenky na koncert Black Sabbath zůstávají podle Petra Nováka z pořádající agentury Live Nation v platnosti na nový koncert projektu Ozzy & Friends. Ti, kteří nebudou mít zájem tuto akci navštívit, mohou lístky vrátit a obdrží zpět vstupné v plné výši. Vrácené vstupenky budou znovu dány do prodeje. 

Čtěte také:
Kytarista Black Sabbath Tony Iommi má rakovinu
Kompletní Black Sabbath s Ozzym se zastaví v Praze

Black Sabbath zrušili všechna vystoupení svého letního turné s výjimkou festivalu Download ve Velké Británii. Ozzy & Friends vystoupí na většině původně oznámených koncertů. 

"Aby nezklamal promotéry ani fanoušky, Ozzy Osbourne se rozhodl odehrát většinu z již dříve plánovaných termínů Black Sabbath v rámci seskupení nazvaného Ozzy & Friends. Na těchto koncertech vystoupí řada zajímavých hostů; Geezer Butler a Ozzy projeví úctu a podporu svému nemocnému příteli Tony Iommimu ve speciálním Black Sabbath setu. Svoji účast potvrdil i Zakk Wylde, bývalý člen Ozzyho doprovodné kapely," uvádí oficiální vyjádření Black Sabbath. 

Foto: Aktuálně.cz

Jedná se o účasti řady hudebníků; jejich seznam, stejně jako zastávky, na kterých se představí, bude brzy zveřejněn. Black Sabbath mezitím ve Velké Británii skládají a natáčejí nové album. Více informací o nové nahrávce a jejich cestovních plánech bude rovněž zveřejněno v dohledné době. 

Legendární kapela řeší i problém na místě bubeníka. Bill Ward byl z kapely vyloučen poté, kdy před několika dny zveřejnil své pochybnosti o smlouvě, která mu byla předložena.

Podle jeho slov nebyla důstojná, na což Osbourne, Iommi a Butler reagovali tak, že napsali prohlášení, v němž uvedli, že budou pokračovat bez Warda dál. Ward podle svého prohlášení usiluje o to, aby mu byla předložena kvalitní smlouva a aby se mohl ke zbylým třem kolegům vrátit.

Ozzy Osbourne natrvalo opustil unavenou kapelu v roce 1978. Na sólové dráze se mu dařilo o poznání lépe než domovské skupině s jinými zpěváky, ale posléze se začala čím dál víc projevovat únava zdevastovaného těla a některé koncerty končívají neslavně. Pro mnohé už je spíš legrační a zmatenou figurkou z reality show The Osbournes na MTV; o mnoho lépe na tom asi nejsou ani jeho spoluhráči, kterým je rovněž okolo šedesát let.

Fanoušci tak radovali z možnosti vidět původní sestavu. Ale zároveň vtipkovali, zda se kapela Česka vůbec dožije - což se nakonec ukázalo jako smutně pravdivé. Právě příznivci Black Sabbath i Ozzyho Osbourna přitom patří k těm nejvěrnějším a ledaccos umí z nostalgie odpustit (což platí rovněž u dalších metalových jmen).

Black Sabbath se ve své nejslavnější sestavě s Osbournem představili před šesti lety v hale v pražských Holešovicích. V neúplném složení v Česku koncertovali již několikrát. Společně s Osbournem českému publiku hráli v roce 1998; tehdy však ze zdravotních důvodů chyběl zmíněný bubeník Ward.

 

Právě se děje

Další zprávy