Kytarista Black Sabbath Tony Iommi má rakovinu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 1. 2012 21:48
Turné původní sestavy se mělo zastavit i v Praze

Londýn - Kytarista heavymetalové skupiny Black Sabbath, Tony Iommi, má rakovinu lymfatických uzlin v raném stádiu. Zatím nejsou známy žádné informace o tom, jak to ovlivní turné původní sestavy, které se mělo zastavit na začátku června i v Praze.

Black Sabbath také připravují první původní album po 33 letech. Ostatní členové skupiny se nyní přesunou z Los Angeles do Londýna, aby Iommi mohl současně s nahráváním podstoupit léčbu. "Jeho spoluhráči ze skupiny chtějí, aby všichni vysílali ke kytaristovi pozitivní vibrace," uvádí se v prohlášení, které potvrzuje, že nové album by mělo vyjít na podzim.

"Lékaři nyní s Tonym Iommim připravují nejlepší plán léčby. 'Železný muž' rock and rollu zůstává v dobré náladě a je odhodlán se plně zotavit," zdůrazňuje prohlášení v narážce na jeden z hitů skupiny Iron Man.

Třiašedesátiletý Iommi spolu se zpěvákem Ozzy Osbournem, bubeníkem Billem Wardem a baskytaristou Geezerem Buttlerem založili koncem 60. let v Birminghamu skupinu, která patří k nejúspěšnějším hardrockovým formacím a prodala na 70 milionů desek. Levák Iommi se stal špičkovým kytaristou, přestože v mládí přišel v továrně o špičky dvou prstů.

Black Sabbath mají za sebou nejen úspěšnou hudební kariéru, ale také řadu turbulencí podporovaných alkoholem a drogami, které vedly k tomu, že Ozzy Osbourne byl z kapely v roce 1979 propuštěn. V posledním desetiletí spolu původní čtveřice hrála jen sporadicky. V listopadu oznámili Black Sabbath, že vydají první album od Never Say Die z roku 1978 a vyrazí na světové turné.

 

Právě se děje

Další zprávy