Objevy 2014: Muzikanti, kteří pohnou alternativní scénou

Karel Veselý
3. 2. 2014 15:39
Lo-fi písničkářství, laptopový pop i shoegaze. Projekty bodující v anketě Aktuálně.cz přinášejí svěží vítr do domácí alternativy a jsou důkazem, že se rodí nová hudební generace.
Objevte kapely, které v roce 2014 zazáří na české alternativní scéně!
Objevte kapely, které v roce 2014 zazáří na české alternativní scéně! | Foto: Aktuálně.cz

Anketa - Když jsme vloni v lednu na Aktuálně.cz uspořádali první ročník ankety hledající objevy domácí nezávislé a klubové scény, rozhodně jsme nečekali takový ohlas čtenářů.

Článek plný neznámých jmen hudebníků patřil mezi nejčtenější z kulturní rubriky a na Facebooku ho sdílelo přes tisíc lidí. Nezávislá scéna nemá v Čechách v posledních letech na růžích ustláno, ale zdá se, že je tu pořád hlad po nové, neotřelé hudbě a mladých nadějích.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Čtěte také

Objevili jsme muzikanty, kteří v roce 13 pohnou scénou

I podruhé jsme tedy oslovili několik desítek publicistů, promotérů nebo vydavatelů, kteří sledují alternativní hudební scénu v České republice, a nechali jsme je tipovat jména talentů, které zatím znají jen odborníci či věrní návštěvníci malých klubů.

Loňští vítězové neútočili na hegemonii zavedených popových hvězd – v tom je hierarchie českého popu naprosto neprostupná. Přesto jim naše anketa pomohla k zviditelnění či vybudování pozice v rámci scény. Doufejme, že podobný výsledek bude mít i druhý ročník.

Od lo-fi písničkářství přes laptopový pop až k shoegaze, projekty bodující v naší anketě přináší svěží vítr do domácí alternativy a jsou důkazem, že se nám rodí nová hudební generace, která bude sebevědomím a rozhledem schopná držet krok se světem. Pojďme se tedy podívat, které domácí kapely mají nakročeno ke skvělé budoucnosti.

Manon Meurt

Manon Meurt: Glowing Cityscape
Manon Meurt: Glowing Cityscape

Postavit se na pódium jako předskokan legendárních My Bloody Valentine na jejich comebackovém turné, z toho by se podlomily kolena leckomu. Kvarteto z Rakovníka Manon Meurt ale vloni v Divadle Archa potvrdilo, že mají pro strach uděláno a české nezávislé hudbě rozhodně před Kevinem Shieldsem a spol. ostudu neudělali. Šéf MBV si prý dokonce na zvukové zkoušce stěžoval, že hrají moc nahlas, což je od krále hlukových stěn skutečně pocta zcela výjimečná.

Manon meurt
Manon meurt | Foto: Aktuálně.cz

Dva kluci a dvě holky v rozmezí od devatenácti do šestadvaceti fungují rok a půl a drhnou pravověrné shoegaze s éterickým dívčím vokálem, čímž trochu připomínají začátky dnes už kultovních Ecstasy of Saint Theresa. Na podzim vybrali na HitHit od fanoušků padesát tisíc na natočení debutového EPčka, které jim produkoval Šmity (Roe-Deer, The Prostitutes, Luno). Mělo by vyjít v únoru jako digitální download a také na vinylu.

„To, v čem rakovničtí Manon Meurt nejvíc vynikají, je absence jakékoli pózy zasněnýho revivalu pro zastydlý shoegazeový duše, na to zní jejich hudba příliš sebevědomě a pokorně v jednom,“ říká Ondřej Hlaváč píšící pro weby Indiemusic a Ditchmag.

Tipují: Ondřej Hlaváč z Indiemusic, Maxim Horovic z Full Moon, Martin Kolář z Budějovického majálesu, Viktor Palák z www.the-aardvark.cz, Pavel Turek z Respektu a Luboš Vedral z Aktuálně.cz.

Strangers in the City

Strangers in the city: The Room
Strangers in the city: The Room | Video: Vlastimil Vojáček

Kutilské lo-fi "za pár" objevil nově pro domácí nezávislou scénu apokalyptický folkař Kittchen, v roce 2014 by v jeho stopách mohl kráčet písničkář z Veselí nad Moravou Jakub Zbořil vystupující jako Strangers in the City. Loni debutoval bezejmenným digitálním EPčkem, které nahrál po nocích v panelovém bytě. Kolekci dvanácti lo-fi miniatur, která trvá jen patnáct minut, pěkně charakterizují slova: "akustika, šum a letmá kytarová sóla".

Strangers in the City
Strangers in the City | Foto: Vlastimil Vojáček

"Málokdy se stane, že domácí melancholie není trapná, tohle je zrovna ten případ," píše Michal Pařízek z promotérské skupiny Scrape Sound a časopisu Full Moonu, který Strangers in the City objevil v talentové soutěži 1Man2Play. „Syrovost, lehká špína, prožitek, skromnost, slast,“ charakterizuje písničkáře Petr Vrba z Radia 1.

Debutovou desku vypustil label Červený kůň, na němž vydává právě Kittchen a kterému Strangers in the City přispěl jednou coververzí na kompilaci album Dezert. V současnosti připravuje debutové dlouhohrající album.

Tipují: Maxim Horovic, Jana Grygarová a Michal Pařízek z Full Moon, Zdeněk Neusar z frontman.cz, Pavel Uretšlégr z cen Vinyla a Petr Vrba z Radia 1.

Deaths

Deaths: Karaoke Blues
Deaths: Karaoke Blues

Filmař, fotograf a hudebník, to všechno je loňský maturant Igor Bruso, který vystupuje pod hlavičkou synth-popového projektu Deaths. Pochází z Kamčatky, ale od dvanácti let žil v Praze a v současnosti střídavě v Berlíně a Londýně. Prošel si několika hardcoreovými a metalovými kapelami, odkud se ale na sklonku dospělosti přesunul k syntezátorům.

S Lukem Mayenem, dalším zajímavým loňským debutantem, hráli jako Girls On Drugs, později se ale přejmenovali na Deaths a pod tímto jménem začali vypouštět skladby na Soundcloudu. Dnes už je Bruso v kapele sám a naživo hrají ve trojici.

Deaths o sobě dali výrazně vědět povedeným klipem Karaoke Blues, který si Bruso natočil sám. Klip zaznamenaly i blogy v zahraničí. Debutové EPčko už je prý hotové, Deaths hledají v zahraničí vydavatele. I hrstka skladeb zveřejněných přes Soundcloud stačila k tomu, aby Deaths uzmuli nominaci na objev roku v hudebních cenách Vinyla.

"Je to evropská kapela s velkými hity, čerstvou image a samozřejmě výbornou angličtinou. Pokud bych nevěděl, že je česká, úplně v klidu bych si myslel, že jsou to Seveřani. Je to jedna z těch kapel, co zní současně a dostatečně globalizovaně, je tedy úplně jedno, odkud je," říká Petr Kuneš z ústeckého klubu Mumie.

Tipují: Michal Brenner z Meetfactory, Antonín Kocábek z Týdne, Petr Kuneš, Benjamin Slavík z Živlu a Pavel Turek.

Lightning Glove

Lightning glove: To all traitors
Lightning glove: To all traitors

Temná, úzkostná elektronika navazující na industriální postpunk (Coil, Throbbing Gristle) i rave šamanství, to je pražské trio Lightning Glove. Přísluší k noiseové komunitě kazetového undergroundu kolem labelu Klangundkrach (kde vydává jeden ze členů - hlukař Head in Body) a hrdě vyhlašují: "Tohle není muzika pro zábavu, tohle je volání do zbraně."

Loni vydali dlouhohrající debut Fantasmagorie Interiéru a EP Raving Peacocks Tail, obojí digitálně a také na kazetě. O druhou jmenovanou se navíc postarala britská značka Tesla Tapes, za kterou stojí manchesterský psychedelický a industriální kolektiv Gnod.

Tipují: Maxim Horovic, Jakub Hošek z A.M. 180, Viktor Palák, Benjamin Slavík a Jiří Špičák z Radia Wave.


MAYEN

MAYEN: Summer Haze
MAYEN: Summer Haze

Jen o jeden hlas méně než Deaths posbíral jeho někdejší kolega Luke Mayen alias Lukáš Vydra, který dělá slastný indie-pop obalený v efektu reverb a dýchající atmosférou pláže a líného nedělního odpoledne. Jako teenager zkoušel rapovat i psát folkové písničky a stihl už vydat básnickou sbírku. Jeho hudební premiéru obstaralo vloni v srpnu čtyřskladbové EPčko Wonder Years, které poskytl zdarma ke stažení z portálu Soundcloud.

Produkoval ho jeho bývalý spoluhráč Igor Bruso (Deaths) a název desky je inspirován americkým seriálem z osmdesátých let. "Od Mayena, který čte nejradši básně Jana Zábrany, by člověk čekal přinejmenším experimental. Místo toho dostane ten nejčerstvější pop," napsal o něm Jonáš Zbořil na webu Radia Wave. Mayen na podzim předskakoval skupinám Blouse či Uzi & Ari.

Tipují: Michal Brenner, Jakub Hošek, Pavel Kučera z cen Apollo, Pierre Urban z Radia 1.

Prodavač

Prodavač: Místo, kde si plnim svý sny
Prodavač: Místo, kde si plnim svý sny

Když se před čtyřmi lety rozpadla pražská skupina Sporto, zamířil kytarista Bourek alias Bonus k rapové kariéře, která ho zavedla až k cenami ověnčenému albu Náměstí míru. Druhá polovina původních Sporto - zpěvák a klávesista Šampón (Pavel Kabelík) se vrátil ke svému původnímu projektu Shop Assistant.

Digitální EP Duchové z roku 2011 představilo už česky pojmenovaného Prodavače jako regulérní kapelu směřující k minimalistickému kytarovému indie popu. V polovině února vydávají regulérní debut Malý ráje, a proto nemůžou v naší anketě chybět. "Prodavač dokáže ve své hudbě spojit lákavé protipóly. Jeho hudba zní tak, čemu lze říkat lo-fi pop, ale současně vyjadřuje zvukovou sebejistotu," píše Benjamin Slavík (Živel). Dalším lákadlem jsou podle něj české texty, "které jsou ryze osobní, ale obstojí také v rovině obecné reflexe témat."

Tipují: Petr Kuneš, Viktor Palák, Benjamin Slavík, Pavel Turek

Aid Kid

Aid Kid
Aid Kid | Foto: Aktuálně.cz

Jedním z objevů festivalu elektronické hudby Elekce je pražský projekt Aid Kid. Za tímto jménem se skrývá Ondřej Mikula (působící v kapelách Daydream Nation a Dignity Dope). Remixoval Lenku Dusilovou či skupinu Deaths, hostuje na desce Holyho a nedávno vypustil svůj oficiální debutový singl Sleep Start. V březnu bude předskakovat americkým Arms & Sleepers.

Tipují: Michal Brenner, Jan H. Macháček z České pozice, Pierre Urban a Jonáš Zbořil z Radia Wave.


Sky to Speak

Sky To Speak: Match Me
Sky To Speak: Match Me

Na ose Brno - Bratislava funguje elektronický projekt Sky to Speak, který založil hudebník Matěj Kotouček s vizuálním umělcem Ondřejem Synáčkem. Debutovali v roce 2011 albem Film, novinkové EP Ruin vyšlo vloni jako digitální download i kazeta v prosinci na slovenském labelu Exitab. Předvádí na něm hutnou kosmickou elektroniku.

Tipují: Ondřej Bělíček z A2, Tomino Kelar z Kabinetu múz, Jan H. Macháček a Jonáš Zbořil.

Tichonov

Tichonov existují už osm let a členové za sebou mají zkušenosti z hraní v Luno či Fiordmoss, indierockové kvarteto z Valašského Meziříčí ale teprve vloni debutovalo studiovou nahrávkou. Jmenuje se Overnight a nahrál ji s nimi Rob Bochnik z The Frames, kterým v minulosti několikrát předskakovali.

Tipují: Petra Ludvíková z Paláce Akropolis, Jana Gregorová a Pavel Uretšlégr z cen Vinyla.

Holy

Devatenáctiletý Šimon Holý šéfuje festivalu elektronické hudby ELEKCE, studuje režii na FAMU a dělá spíkra v rádiu. A k tomu ještě skládá náladové synth-popové skladby pod jménem Holy. Na konci loňského roku debutoval digitálním albem T.

Tipují: Michal Brenner z Meetfactory, Jan Macháček z České pozice a Zdeněk Neusar z Frontman.cz

MGDLN

Dalším zástupcem mladé pražské elektronické scény je Djka a producentka skrytá pod zkratkou MGDLN. Vloni vydala chválené EP Crystalize, na kterém je rozkročená mezi všemožné variace současné klubové hudby od glitch-hopu po electro. V současnosti spolupracuje na debutu rapperů domácích Black Toys.

Tipují: Adam Pešek z Aktuálně.cz, Pierre Urban z Radia 1 a Jonáš Zbořil z Radia Wave.

Luis Buňuel

Jméno španělského surrealisty si dalo do názvu brněnské trio Luis Buňuel, ve kterém se potkali bývalí členové skupin The Hydes a Professor Leopard. Hrají temný indie-rock s větším než malým množstvím elektroniky a podle svých slov svojí hudbou „propojují město a les“.

Tipují: Tomáš Tenkrát z cen Apollo, Milan Tesař z Radia Proglas a Jonáš Zbořil.

V anketě hlasovali:

Jan Bárta (Lunchmeet) – FNTM, Jan Bělíček (A2) – Lo/ve, Gynger Money Gang, Freezer, Ondřej Bělíček (A2) - Tachycardia Theater, RelaxCORE, Sky to Speak, Gynger Money Gang, Michal Brenner (Meetfactory) - Deaths, HOLY, Mayen, Aid Kid, Johnny the Horse, František Březina (Magick Disk Musick) – PUSTINA, Jan Faix (HisVoice) - HRTL, Debbi Love, Mutanti hledaj východisko, Edoshův kurník, Tadeáš Haager (ČRo) - Peter Pan Complex, Mazda Audio, Holden Caulfield, Adrian T. Bell, Ondřej Helar (Metalopolis) - NOD NOD, KALL, Ondřej Hlaváč (Ditchmag, Indiemusic) - Manon Meurt, JAF34, Maxim Horovic (Full Moon) - Manon Meurt, Stevie Brufen, Strangers in the City, Tomáš Palucha, Madebythefire, Lightning Glove, Jakub Hošek (A.M. 180, Creepy Teepee) - Gagarin, LO/VE, Subject Lost, Mayen, Were Mute, Tomáš Palucha, Lightning Glove, Josef Jindrák (Polí5) - Mermomoc, Saša Niklíčková, Radim Babák, Stinka, Deši, Bergljot, Vojtěch Jírovec (Ditchmag) - Ayala Valva, Michael Jackson Pollock, White Wigwam, Jana Kačurová Grygarová (Full Moon) - Jakub Tichý, Strangers in the City, Queer Jane, Bára Zmeková, Laundered Syrup, Tichonov, Tomino Kelar (Kabinet Můz) - My dead cat, Sky to Speak, Got a Wolf, Antonín Kocábek (R1, Týden) - Deaths, Inau, Doctor Victor, Heiden, Dead Letters, post-hudba, The Drain, Martin Kolář (Budějovický Majáles) - Manon Meurt, DJ Náruč Aster, Petr Korál (R1) - Between The Planets, Slaves Of Stadium Rock, Pavel Kučera (cena Apollo, Reflex) - Mayen, IYES, Petr Kuneš (Experimentální prostor Mumie) - Prodavač, DEATHS, OwL, Richard Kutěj (Musiczone) - Leto, Fakne, Petra Ludvíková (Euroconnections, Palác Akropolis) – Tichonov, Jan H. Macháček (Česká pozice) - Aid Kid, Holy, Sky to Speak, Adam Nenadál (Silver Rocket) - LETO, PELETON, KURAC, Zdeněk Neusar (Frontman, R1) - Strangers in the City, Doctor Victor, Holy, Slippery Jack, Ladislav Oliva (the-aadvark.cz) – Antigod, Between the Planets, Controlled Existence, Dead Letters, Hentai Corporation, Keep on Rotting, OR, Perfecitizen, Slaves of Stadium Rock, Viktor Palák (The-aardvark.cz) - Manon Meurt, Lightning Glove, Sousedi, Repelent SS, Cult of Fire, Or, Prodavač, Michal Pařízek (Scrape Sounds / Full Moon) - The Finally, Stinka, Sousedi, Strangers in the City, Adam Pešek (Aktuálně.cz) - VR/Nobody, MGDLN, Mitewort, IYES, Matěj Pivokonský (S Club Olomouc) - Atmo Music, Voxel, Sunset Trail, No Distance Paradise, Martin Svátek, Honza Peroutka, Jan Průša (Musicserver) – 27, Veronika Ruppert (Radio Wave) - For You Katrina, Benjamin Slavík (Živel) - Tachycardia Theater, Prodavač, Deaths, Lightning Glove, Eugen Scheuch (klub Pilot) - Edoshův kurník, Gagarin, Jiří Špičák (Radio Wave) - Lightning Glove, Tomáš Tenkrát (cena Apollo) - Luis Buňuel, Milan Tesař (Rádio Proglas) - Tři masa, Mlčeti dřevo, Deliou, Luis Buňuel, Pavel Turek (Respekt) - Deaths, Manon Meurt, Owl, Prodavač, Pierre Urban (R1) - MGDLN, Mayen, Aid Kid (Dignity Dope), wrm, Pavel Uretšlégr (Vinyla) - Strangers in the City, Tichonov, Debbie Love, Martin Valášek (Malarie Records) - Monokino Kino, Kultra, Luboš Vedral (Aktuálně.cz) - Manon Muert, Love Earth, At Folsom Prison, Petr Vrba (Radio 1) – Strangers in the City, Jonáš Zbořil (Wave) - Aid Kid, Sky to Speak, MGDLN, Luis Buňuel, Ghost of You

 

Právě se děje

Další zprávy