Nemůžeme vybírat peníze na válku. Italové zrušili koncert Ukrajinci Žadanovi

Ukrajinska pravda
31. 8. 2022 23:57
Nemůžeme vybírat peníze na válku. Italové zrušili koncert Ukrajinci Žadanovi

Pořadatelé v italském Miláně zrušili koncert ukrajinského básníka a zpěváka Serhije Žadana a jeho kapely Sobaki, který se měl uskutečnit tento pátek 2. září. Informoval o tom deník Ukrajinska pravda. "Sorry, ale v naší zemi je ilegální uspořádat vystoupení a vybírat peníze na válku," napsali organizátoři z milánského Slaughter Clubu.

Žadan od začátku ruské invaze na Ukrajinu vybírá peníze pro charkovský dobrovolnický prapor Chartija, za které však nekupuje zbraně. Kromě toho shromažďuje a osobně rozváží humanitární pomoc do ohrožených čtvrtí ukrajinského města Charkov. Současné turné s kapelou Sobaki absolvuje právě na podporu Chartiji. Esemeskovou korespondenci s milánskými pořadateli zveřejnil na svém Facebooku. "Někteří Evropané si dál hrají na pacifismus a dvojí standardy a upřímně věří, že když Ukrajinci bojují za své životy a svou vlast, narušují tím jakési ideály míru a harmonie," komentoval to Žadan.

Osmačtyřicetiletý přední ukrajinský básník se svou kapelou Sobaki, jež míchá punk-rock a ska, tuto středu večer zahrál pro několik stovek převážně Ukrajinců v pražském klubu Rock Café. Žadan patří vedle o generaci starších Jurije Andruchovyče a Oksany Zabužko k nejvýznamnějším současným ukrajinským spisovatelům, v říjnu na Frankfurtském knižním veletrhu převezme prestižní Mírovou cenu německých knihkupců.

 

Právě se děje

Další zprávy